Невероятна драма лиши българския шампион Лудогорец от заслужено равенство на "Анфийлд" срещу Ливърпул. Изключително спорна дузпа в последните секунди донесе успеха на мърсисайдския гранд с 2:1. Тя беше дадена за нарушение на вратаря Милан Борян след грешка на Александър Александров, но фаулът на канадеца беше доста спорен. 

А чудото беше изключително близо. В 90-та минута Дани Абало беше изравнил и докосваше изненадата. Преди това в 82-та минута Марио Балотели беше открил резултата и всичко изглеждаше приключило, но "орлите" показаха отново дух и мъжество и до последно бяха близо до поредното чудо. 

То може и да не се получи, но родният първенец заслужава само похвали за мъжеството и силната игра.

Първото полувреме мина равностойно, като Лудогорец се държеше мъжки на терена и не се притесни от препълнените трибуни на "Анфийлд" и шумната подкрепа от трибуните. Очаквано, мърсисайдци имаха инициативата, но разградчани не се хвърлиха в глуха защита и се държаха повече от достойно. 

"Орлите" не позволяваха на нападателите на противника да излизат често на стрелкова позиция. От своя страна те чакаха шанса си на контраатака, но и те нямаха хубави възможности пред Симон Миньоле. 

Първата сериозна възможност пред вратата на Милан Борян дойде едва в 23-та минута. Тогава първо Марио Балотели стреля, но защитник изби, топката попадна у Джерард, чийто силен изстрел беше избит от вратаря, тя отиде у Рахийм Стърлинг на 2-3 метра пред вратарското поле, но той се оказа в засада. 

В 29-та минута беше и най-спорната ситуация преди почивката. Тогава Марселиньо нахлу в наказателното поле на Ливърпул, но след единоборство с Деян Ловрен падна и поиска дузпа. Реферът Юг от Словения обаче подмина претенциите му. 

Мърсисайдци продължаваха да държат инициативата, а Алберто Морено не спираше да снове по левия фланг и да тормози защитата на българския шампион. Неговите центрирания обаче така и не намираха съотборниците му, които се оказваха близо, но не достатъчно, за да насочат топката към мрежата на Борян. 

"Червените" продължаваха да атакуват безплодно, като най-хубавата им ситуация дойде в 39-та минута. В инфарктното положение пред вратата на "орлите" Филипе Коутиньо намери Джордан Хендерсън в наказателното поле, който пусна към Адам Лалана, но той на два пъти не успя да вкара. 

Така двата тима се оттеглиха на почивка при нулево равенство и развръзката беше оставена за вторите 45 минути. Иначе през първата част точните удари в очертанията на двете врати бяха два в полза на домакините, срещу нито един за родния тим. 

Втората част започна с очакван натиск на мърсисайдци, но те продължаваха да срещат сериозна стена в лицето на защитата на българския отбор. Те пробваха далечни удари чрез Джордан Хендерсън, а Марио Балотели беше инертен и централните бранители на Лудогорец буквално не му даваха да диша. 

В 54-та минута беше и може би най-чистото положение в мача. Джордан Хендерсън пусна топката към Хави Манкийо, а Върджил Мисиджан с лоша намеса постави топката на крака на испанеца. Той се озова сам срещу Борян, но прехвърли вратата. 

В ответната атака и Лудогорец можеше да поведе, като след перфектна солова акция на Жуниор Кайсара бразилецът реши да стреля по диагонала от около 25 метра, но мощният му удар беше спасен от Миньоле. 

Натискът на мърсисайдци обаче ставаше все по-силен и това беше нормално, защото нулевото равенство никак не устройваше домакините. Стърлинг, Морено и Балотели опитваха постоянно да създават проблеми на българската защита. 

Играчите на Ливърпул успяваха да стигнат до подстъпите на вратата на "орлите", но точно там голямата част от опитите им приключваха. Показателно е, че те не успяваха да стигнат до по-сериозни удари към Борян. 

На свой ред разградчани показаха зъби и на два пъти използваха хубави контри, но късметът не беше с тях, за да поведат. Първо Безяк стреля в аут след светкавичен пас на Марселиньо, а после и Мишо Александров не беше точен. 

В 69-та минута обаче всичко можеше да рухне. Тогава Хави Манкийо центрира страхотно към току-що влезлия Фабио Борини, който беше изпуснат от защитата на българите и стреля с глава от 7-8 метра, но Борян виртуозно изби в корнер. 

Но най-чистото положение до момента в мача беше пред Роман Безяк в 72-та минута. Тогава словенецът беше намерен с великолепен пас от Марселиньо в наказателното поле и стреля по диагонала. Топката обаче се удари в гредата, а при добавката Йордан Минев с фалцов удар прати топката встрани от вратата. 

Малко след това Хендерсън с глава би в аут, а домакините се хвърлиха в атака, но натискът им беше безплоден, разбиващ се в сигурната отбрана на българския първенец. Центриранията на Морено на практика бяха единствените опасности пред Борян, но по един или друг начин те не доведоха до попадение. 

Времето неумолимо изтичаше за домакините и те натискаха все повече. Постоянството им даде резултат чак в 82-та минута. Тогава гениално отиграване на Марио Балотели и грешка на Козмин Моци позволи на италианеца най-после да прониже мрежата на Борян и да открие резултата. 

Това късно попадение най-после успокои домакините, а лудогорци тръгнаха напред, знаейки, че просто няма какво да загубят. Фабио Ешпиньо и Юнес Хамза влязоха в последните минути да обръщат резултата и чудото чукаше на вратата.

В 90-та минута тунизиецът пусна по страхотен начин пас към Дани Абало зад защитата, той преодоля Миньоле и на празна врата направи 1:1, хвърляйки в екстаз родните фенове. Те предвкусваха поредното чудо от разградския клуб, но този път късметът изневери на "орлите". 

Буквално в последните секунди на продължението глупава грешка на Александър Александров и неубедителна намеса на Милан Борян доведоха до дузпа, която обаче изключително спорна. Повторенията не успяха да убедят феновете, че такава има, но Стивън Джерард нямаше такива скрупули и реализира за 2:1, убивайки мечтата за заслужена точка на родния шампион на "Анфийлд".  

Ето и съставите на двата отбора:

Ливърпул: Миньоле, Ловрен, Сако, Морено, Манкийо, Джерард, Коутиньо, Хендерсън, Лалана, Стърлинг, Балотели;

Лудогорец: Борян, Ал. Александров, Моци, Минев, Кайсара, Анисе, Дяков, Марселиньо, М. Александров, Безяк, Мисиджан;