Нападателят на Ливърпул Марио Балотели е най-обижданият футболист от английската Висша лига в социалните мрежи, показа проучване на Острова.

Изследването е дело на организацията за борба с расизма и обидите Kick It Out, като в случая се отчитат злонамерените съобщения изпратени до играчи, клубове или други фенове в мрежата.

По този показател абсолютен първенец е Супер Марио, за когото Ливърпул брои 16 милиона паунда на Милан през лятото. За него се отнасят 8 хиляди обидни поста в периода август 2014 година – март 2015 година. Над половината от тях имат расистко съдържание.

Самият играч не е чужд на подобни противоречия, като през декември отнесе наказание от 1 мач и глоба от 25 хиляди паунда, след като публикува в „Инстаграм“ съобщение с анти-семитистко послание. Впоследствие нападателят го изтри и се извини.

Статиститките от проучването отброиха около 134 хиляди обидни поста в интернет за същоя период. Втори в класацията е английският национал от Арсенал Дани Уелбек с 1700 поста, следван от друг футболист на Ливърпул – Даниел Стъридж с 1600.

От клубове най-мразен в мрежата е лидерът Челси, който е отнесъл близо 20 000 обиди, а след "сините" се нареждат Ливърпул (19 000) и Арсенал (12 000). От антидискриминационния панел са направили разбивки и на каква основа процентно са различните обидни съобщения:

- 28% на расова основа

- 25% на полова основа

- 19% на основа сексуална ориентация

- 11% на основа инвалидност

- 9% антисемитизъм

- 5% ислямофобия

- 2% на възрастова основа

От всички 134 000 случая на дискриминационни обиди, едва срещу 140 са били подадени жалби в Kick it Out, заключва изследването.