Отборът на Ливърпул за пореден път изправи феновете си нокти в своя 1/8-финален мач срещу Суонси за Купата на Лигата. Почти до самия край на мача домакините губеха с 0:1 от уелсците, но с късни попадения на Марио Балотели – негов първи гол от 445 минути насам – и Деян Ловрен си проправиха път напред в турнира.

За успеха обаче немалка роля изигра и съдията Кийт Страуд, който показа доста дискусионен червен картон за бранителя на Суонси Федерико Фернандес.

И двамата мениджъри бяха дали шанс на голяма част от футболистите, на които разчитат по-рядко. Мърсисайдци заложиха на атакуващ тандем между Фабио Борини и Рики Ламбърт, Лукас Лейва беше опорен халф, докато на вратата застана резервният страж Брадли Джоунс, а пред него в отбрана до Деян Ловрен действаше Коло Туре.

Уелсците също пуснаха силна защитна линия пред Герхард Тремел, а в техните редици блестеше бившият футболист на „червените“ Джонджо Шелви. Джеферсон Монтеро действаше по крилото отляво, а в предни позиции Гари Монк беше заложил на Бафетимби Гомис и Марвин Емнес.

Ливърпул очаквано тръгна силно в мача и още в 8-ата минута Тремел трябваше да се намесва. Коутиньо получи топката около наказателното поле и се измъкна от няколко единоборства преди да подаде към Лукас, който стреля и стражът на гостите спаси.

Четири минути по-късно Коутиньо развинти младия Джей Фултън и стреля от ъгъла на наказателното поле, ала кълбото прелетя в аут покрай далечния долен ъгъл.

Постепенно Суонси започна да се брани по-добре и домакините стигнаха до ново положение едва в 34-ата минута. Тогава Борини беше много близо до откриването на резултата, като стреля много силно по тревата. Кълбото влиташе в долния ляв ъгъл, ако не беше своевременната намеса на Тремел.

След почивката обаче от плахата игра на гостите нямаше и помен. Суонси почти при всяка удобна възможност опитваше да изостри действията. В 60-ата минута Гомис се извиси при центриране от ъглов удар и с глава стреля силно към вратата, ала Джоунс се справи.

Не така обаче се стекоха обстоятелствата пет минути по-късно. Шелви метна много добър пас на фланга към Тейлър, който центрира в наказателното поле, а Марвин Емнес от воле прониза долния десен ъгъл.

Минутите до края Ливърпул почти изцяло загуби устрема си в атака и това наложи влизането в игра на Адам Лалана и Марио Балотели. Италианецът се появи на терена в 78-ата минута и 8 по-късно изравни резултата след пас на Борини. Бившият играч на Челси проби мощно по крилото и центрира почти от аутлинията, а Балотели изпревари пазача си, за да опъне мрежата за 1:1.

Драматичната развръзка настъпи в добавеното време на мача, когато Суонси остана с 10 души на терена. В третата минута от него Федерико Фернадес беше изгонен с директен червен картон за фаул срещу Филипе Коутиньо. Решението на съдията Кийт Страуд изглеждаше пресилено, а от отсъдения пряк свободен удар Филипе Коутиньо центрира, вратарят Тремел сбърка с излизането си и пропусна топката, която искаше да боксира. Така за Ловрен остана просто с глава да я насочи в мрежата, за да изпрати тима си в четвъртфиналите.

В друг мач от турнира Фулъм претърпя тежко поражение с 2:5 от Дарби Каунти, а Николай Бодуров не беше в групата на лондончани. Началото на мача по никакъв начин не предвещаваше крайния изход. 18-годишният французин Муса Дембеле изведе Фулъм с 2:0 малко преди почивката, като се разписа в 27-ата и 45-ата минута. Тъкмо когато изглеждаше, че домакините ще се оттеглят с комфортен аванс, старата слабост – защитата – отново се прояви. „Овните“ получиха правото да бият дузпа и Крис Мартин реализира от бялата точка.

Втората част вече беше истинска вихрушка, която набързо смете надеждите на „котиджърс“. В 47-ата минута Джони Ръсел изравни резултата, а в 54-ата Саймън Доукинс смълча трибуните с гол за 3:2 в полза на гостите. Джеф Хендрик наказа Фулъм в 62-ата минута, а три след него напълно сринатия тим на Кит Симънс позволи на Доукинс да се разпише още веднъж за окончателното 2:5.

Всички резултати от 1/16-финалите в Купата на Лигата, играли се във вторник:

Бърнемут - Уест Бромич 2:1

Милтън Кийнс Донс - Шефийлд Юнайтед 1:2

Шрюсбъри - Челси 1:2

Фулъм - Дарби Каунти 2:5

Ливърпул - Суонси Сити 2:1