Ливърпул победи Манчестър Сити с 2:1 в един от най-интересните мачове от кръга в Англия. Със спечелените три точки „мърсисайдци“ не само натрупаха 48 в актива си, с което изпревариха Саутхемптън на петото място във временното класиране, а и удариха рамо на Челси в борбата за титлата. Манчестър Сити остана с 55 точки в актива си, а Челси е с 60 и мач по-малко.

За Ливърпул успехът срещу Сити е малка утеха след болезненото отпадане от Лига Европа от Бешикташ през седмицата. Двата тима оправдаха очакванията за оспорван и интригуващ двубой в сблъсъка по между си в 27-я кръг на Висшата лига, като домакините на два пъти повеждаха с попадения на Хендерсън и Коутиньо, второто от които се оказа и победна. Манчестър Сити пък успя да изравни за 1:1 през първото полувреме с гол на Джеко, но така и не стигна до хикса и поне точка срещу Ливърпул.

Джордан Хендерсън

източник: Gulliver/GettyImages

Надиграването между двата тима стартира още от първите минути, като в 9-ата минута Адам Лалана вкара топката във вратата на Манчестър Сити, след като овладя чудесно топката в наказателното поле и стреля точно. Попадението обаче не бе зачетено, защото Лалана бе в засада. Две минути по-късно обаче Ливърпул все пак излезе крачка напред. Джо Хендерсън, който получи удобен пас от Рахийм Стърлинг в 11-ата минута. Хендерсън стреля от около 20 метра в голния десен ъгъл на вратата на гостите за 1:0 в полза на „мърсисайдци“.

Отговорът на Манчестър Сити не закъсня и в 13-ата минута Серхио Агуеро нацели дясната греда на вратата пазена от Симон Миньоле. Домакините можеха да удвоят предината си в 23-ата минута, когато Лазар Маркович пусна една добра топка в наказателното поле, но никой от Ливърпул не успя да засече подаването.

Манчестър Сити

източник: Gulliver/GettyImages

Моментът на Манчестър Сити дойде в 25-ата минута. Давид Силва овладя, пусна към Агуеро, който намери блестящо Един Джеко в наказателното поле и той с десния крак реализира за 1:1. Това бе шеста асистенция на Серхио Агуеро за сезона, а Джеко вкара 50-я си гол във Висшата лига.

Един Джеко

източник: Gulliver/GettyImages

Ливърпул бе на ход в 35-ата минута, когато Адам Лалана напредна и стреля, но топката прелетя вляво от вратата на Сити, а две минути по-късно Александър Коларов на свой ред изпрати една дълга топка към вратата на „мърсисайдци“, но тя завърши в ръцете на Симон Миньоле. В самия край на полувремето отново Коутиньо и Стърлинг изтормозиха защитата на Манчестър Сити, но гол нямаше.

С подновяването на играта на второто полувреме Серхио Агуеро получи добър пас и стреля с глава, но топката мина край вратата на домакините. Рахийм Стърлинг опита за застраши Джо Харт в 52-ата минута, но не успя, а две минути по-късно, в 54-ата Адам Лалана попадна в подобна ситуация, както в първото полувреме, след като вкара топката във вратата, но бе отсъдена засада. В следващите минути Манчестър Сити натисна, като първо Яя Туре в 60-ата минута изпрати нелош пас към наказателното поле, но Миньоле се намеси, а после подаване на Александър Коларов не бе оползотворено. В тези минути играта постепенно се накъса и донякъде изгуби блясъка и бързината от първото полувреме.

Ливърпул

източник: Gulliver/GettyImages

Ливърпул обаче нанесе нов удар на съперника в 75-ата минута, благодарение на Филипе Коутиньо, който реализира за 2:1 с невероятен изстрел извън наказателното поле в обратния ъгъл на вратата на Джо Харт. Сити пък бе близо до ново равенство в 79-ата, когато Серхио Агуеро проби и стреля, но топката облиза лявата греда на домакините. Две минути преди края на редовното време Даниел Стъридж можеше да даде спокойствие на своите, стреля опасно, но пропусна.

Стартови състави:

Ливърпул: Миньоле, Джан, Шкъртел, Ловрен, Хендерсън, Алън, Морено, Маркович, Лалана, Коутиньо, Стърлинг

Манчестър Сити: Харт, Сабалета, Мангала, Компани, Коларов, Фернандиньо, Яа Туре, Силва, Насри, Джеко, Агуеро