Ливърпул постигна втора поредна победа във Висшата лига на Англия, след като надигра гостуващия Суонси с 1:0 у дома в 14-ия кръг. Джеймс Милнър бе точен от дузпа за единственото попадение в мача, като тя бе втората, която той изпълни тази седмица на „Анфийлд“ (другата бе в четвъртък срещу Бордо в Лига Европа). Отборът на Юрген Клоп имаше видимо надмощие над съперника си и макар да не стигна до много положения, показа ефективност и затвори срещата в своя полза.

Мачът бе белязан от завръщането на Даниел Стъридж и Джордан Хендерсън в игра след дългите им отсъствия заради травми, но също така и от липсата на диригента Филипе Коутиньо, чиято мускулна травма го извади от сметките. Неговото отсъствие определено се усети, защото атаките на „червените“ нямаха същата острота.

Първото полувреме можеше да има вълнуващо начало, като още в 6-ата минута топката се удари в рамката на вратата зад Лукаш Фабиански. Тогава Джордан Айб получи чудесен пас в коридор и се измъкна отдясно. Крилото тръгна навътре към вратата, където бе застигнат от Кайл Бартли. Централният защитник се хвърли на шпагат и отклони топката към своята врата. За негов късмет кълбото рикошира в десния стълб и излезе в корнер.

Ситуацията като че ли шокира играчите на Гари Монк, които прекараха първата част предимно около собственото си наказателно поле. „Лебедите“ се браниха доста добре и затвориха почти всичи подстъпи към вратата си и ограничиха мърсисайдци до безадресни центрирания от фланговете.

Така първата част приключи без попадения, а Суонси опита да покаже зъби в началото на второто. Ки Сунг-Йонг беше на добра позиция да обстрелва вратата от около 21 метра в 50-ата минута, но шутът му прелетя доста над гредата. Ливърпул отвърна почти веднага с далечен изстрел на Айб отляво, който Фабиански отрази, макар топката по-скоро да излизаше в аут.

Така се стигна до 61-ата минута, когато отново Айб се озова с пространство отдясно и центрира към Бентеке. Нийл Тейлър скочи да блокира и топката се срещна с ръката му, което беше достатъчно за рефера да отсъди дузпа. От бялата точка Джеймс Милнър беше точен с мощен шут в центъра на вратата, влетял точно под гредата.

Малко по-късно Роберто Фирмино отстъпи мястото си на Джордан Хендерсън, който веднага пое капитанската лента. Минутки по-късно „Анфийлд“ приветства и Даниел Стъридж, който замени Бентеке в 71-ата.

Четвърт час преди края домакините имаха още един шанс за гол. Хендерсън хубаво разтегли играта за Милнър вляво, който пое в наказателното поле и отправи нещо средно между мощно центриране по тревата и шут към вратата. Даниел Стъридж опита да се добере до топката на далечната греда, ала не можа да го стори и кълбото излезе в аут.

Така Ливърпул постигна шестата си победа от началото на сезона и с 23 точки излезе на 6-о място във временното класиране, като изоставането от лидерите Лестър и Манчестър Сити е само 6 пункта. Суонси пък регистрира трето поражение в последните си 4 шампионатни срещи и вече е 15-и с 14 пункта, на 4 над опасната зона.