Отборите на Ливърпул и Арсенал изиграха интригуващ сблъсък в 17-ия кръг на Висшата английска лига. Дербито, което се игра на „Анфийлд,“ не излъчи победител, завършвайки при резултат 2:2, но предложи множество страсти, интересни моменти, червен картон и футбол повече от 100 минути.

За домакините точни бяха Филипе Коутиньо и Мартин Шкъртел, а за тима от Лондон се разписаха Матийо Дебюши, който вкара първия си гол за Арсенал, както и Оливие Жиру. След равенството на "Анфийлд", Ливърпул заема едва 10-то място във временното класиране с актив от 22 точки, а "топчиите" са шести с 27.

Още в третата минута пред домакините от Ливърпул се откри отлична възможност. Филипе Коутиньо проби през центъра на отбраната, а на дъгата на наказателното поле Пер Мертезакер нямаше какво да направи освен да фаулира бразилеца. С изпълнението на прекия свободен удар се нагърби капитанът Стивън Джерард, който стреля на сантиметри от гредата.

В началните минути Ливърпул бе тимът, който повече владееше топката, но без да застрашава осезаемо вратаря на гостите от Лондон. В 12-ата минута „червените“ организираха прекрасна атака чрез Джерард и Лазар Маркович, при която Адам Лалана се озова на стрелкова позиция, но изстрелът му мина над вратата.

Показателен за териториалното предимство на Ливърпул в първите 15 минути бе и процентът на владеене на топката – 74% срещу 26% в полза на „мърсисайдци“. Едва към средата на първото полувреме тимът на Арсен Венгер се опита да се настани по-трайно в половината на домакините, което доведе до смут в отбраната на „червените“, но не и до опасни удари към Брад Джоунс.

Най-чистата ситуация пред една от двете врати през първото полувреме дойде в 34-ата минута и тя отново бе в полза на Ливърпул. Лазар Маркович бе изведен абсолютно сам срещу вратаря на Арсенал, но ударът му по земя от няколко метра бе отразен от Войчех Шчесни. Четири минути по-късно отново Маркович имаше прекрасна възможност, но този път изстрелът му от движение мина над вратата.

Ливърпул - Арсенал

източник: Gulliver/Getty Images

Всичко най-интересно обаче се случи в последната минута на първата част. Ливърпул успя да открие резултата чрез Филипе Коутиньо в 45-ата минута, но Матийо Дебюши изравни в продължението след разиграване от статично положение.

Оливие Жиру сбърка фатално в дефанзивен план като не успя да намери свой съотборник и вместо това подаде топката към Джордан Хендерсън, който имаше достатъчно свободно пространство, за да намери в предни позиции Коутиньо. Бразилецът овладя и стреля през купа от играчи пред себе си, топката се отклони в десния страничен стълб и влетя в мрежата за 1:0.

В последната си атака за първата част, гостите стигнаха до свободен удар пред наказателното поле на Ливърпул. След центрирането и разиграването в наказателното поле, Ливърпул показа стара слабост и не успя да изчисти добре топката. В крайна сметка тя попадна във Фламини, който центрира на далечната греда, а там Мартин Шкъртел не успя да опази Дебюши, който се пребори за позиция и стреля с глава за 1:1.

Втората част отново започна с натиск на Ливърпул. Само две минути след подновяването на играта Дебюши фаулира Стърлинг в близост до наказателното поле на Шчесни. Въпреки че фаулът бе по диагонал на вратата, Стивън Джерард реши да пробва директен удар, който бе избит от защитник на Арсенал. Топката обаче попадна в Коутиньо, който овладя на границата на пеналта и стреля силно, но твърде неточно.

Отговорът на Арсенал дойде чрез Санти Касорла. Испанецът мина през трима бранители на Ливърпул фронтално срещу вратата, но изстрелът му също бе твърде неточен. В 50-ата минута играта бе прекъсната за няколко минути, за да се окаже лекарска помощ на Mартин Шкъртел, който пострада при единоборство с Оливие Жиру. При падането на двамата, французинът настъпи неволно Шкъртел по главата, причинявайки му рана.

Ливърпул - Арсенал 2:2

източник: Gulliver/Getty Images

В крайна сметка играта бе подновена след близо петминутна пауза, в която Шкъртел бе третиран от медицинския щаб на Ливърпул. Следващата интересна атака отново бе на сметката на „червените“. След атака по левия фланг, Лазар Маркович промуши топката през няколко играчи, за да се озове тя при връхлитащия Лукас Леива, който стреля много силно, но толкова и неточно.

Груба грешка на Шчесни можеше да струва скъпо за Арсенал малко по-късно. Вратарят на гостите излезе неразчетено и бе изпреварен от Стърлинг, който веднага центрира към Стивън Джерард, който с глава прати топката в аут.

Пропуските на домакините им струваха скъпо в 64-ата минута, когато лондончани стигнаха до пълен обрат. След бърза комбинация между Санти Касорла и Оливие Жиру, французинът се оказа необезпокояван от никой на границата на вратарското поле и с незабавен изстрел прати топката между краката на Брад Джоунс.

Брендън Роджърс реагира мигновено и извърши промяна в състава си, като на мястото на Маркович в игра се появи чист нападател в лицето на Фабио Борини. Домакините се опитаха да упражнят натиск, но ударите им към Шчесни бяха изключително слаби или неточни. 

Десет минути преди края на мача, Роджърс рискува всичко в срещата, вадейки от игра защитника си Коло Туре, който отстъпи мястото си на Рики Ламбърт. В 86-ата минута Фабио Борини имаше прекрасен шанс, но ударът му с глава бе спасен със сетни усилия от Шчесни. Малко по-късно вратарят на Арсенал отново трябваше да се намесва след изстрел по диагонала на италианеца. Домакините организираха финален щурм, който доведе до множество удари и корнери пред вратата на „артилеристите“.

Заради дългото спиране на играта, за да се окаже лекарска помощ на Шкъртел, реферът Майкъл Оливър имаше повод да даде продължение от цели 9 минути. Малко след като те започнаха да текат обаче, Фабио Борини си изкара два бързи жълти картона и остави своите с човек по-малко на терена. Въпреки това обаче, Ливърпул не отстъпи и крачка назад, а дори напротив – започна да атакува все по-опасно.

В шестата минута от даденото продължение Ливърпул се добра до така заветния гол. След центриране от корнер, Мартин Шкъртел връхлетя в наказателното поле и с глава не остави шанс на Шчесни за 2:2.

ЛИВЪРПУЛ – АРСЕНАЛ 2:2

1:0 Коутиньо 45', 1:1 Дебюши 45+2', 1:2 Жиру 64', 2:2 Шкъртел 90+6'

18 часа, „Анфийлд“.

Ливърпул: Джоунс, Туре, Шкъртел, Сако, Лукас, Джерард, Хендерсън, Маркович, Лалана, Коутиньо, Стърлинг

Резерви: Миньоле, Енрике, Морено, Манкийо, Джан, Борини, Ламбърт

Мениджър: Брендън Роджърс

Арсенал: Шчесни, Дебюши, Мертезакер, Чембърс, Гибс, Фламини, Окслейд-Чембърлейн, Касорла, Алексис, Жиру, Уелбек

Резерви: Мартинес, Монреал, Коклен, Мейтланд-Нийлс, Кембъл, Уолкът, Подолски

Мениджър: Арсен Венгер