Футболната асоциация на Англия наказа Марио Балотели от Ливърпул с лишаване от състезателни права за един мач и солена глоба от 25 000 паунда. Причината? Италианският национал публикува в социалните мрежи колаж, изобразяващ електронния герой „Супер Марио” и надписа: „Не бъди расист! Бъди като Марио. Той е италиански водопроводчик, създаден от японци, говори английски, изглежда като мексиканец, скача като чернокож и събира монети като евреин.”

Между другото, голяма част от футболните фенове наричат Марио Балотели именно с прозвището „Супер Марио”.

Според експертите във Футболната асоциация на Англия обаче, последните няколко думи в публикуваната от Балотели снимка, носят расистко послание. Именно затова, италианецът бе ошушкан, а самият той отказа да оспорва наказанието. Всеки сам за себе си може да си направи извод от цялата ситуация.

Разбира се, расизмът е нещо, което няма място в спорта или където и да е било изобщо. Само преди няколко дни българският национал Александър Тонев също бе обявен за расист от Шотландската футболна асоциация и отнесе наказание от цели седем мача. Тонев побърза да се защити и отрече да е използвал „мърсен” език срещу противник. Всъщност, никой не успя да докаже, че той наистина го е използвал. Клубът, разбира се, също застана зад него, но какво от това?

Дали е нужно да припомняме и случая между Луис Суарес и Патрис Евра преди време?

В Англия, и изобщо на Острова, винаги са се смятали за Втората Европа, но дали там не преекспонират прекалено много нещата и не използват всеки удобен случай, за да отклонят вниманието от далеч по важни и съществени проблеми, с които самите те изпитват сериозни трудности да се справят?