Отборът на Базел записа първи успех в групите на Шампионската лига, побеждавайки у дома Ливърпул с 1:0. След гръмката загуба в първия кръг от Реал с 1:5, днес швейцарците съвсем заслужено надделяха над именития си английски съперник. Единственият гол в срещата дойде в началото на втората част, когато Марко Щрелер довкара избита от вратаря топка.

Това е първо поражение за Ливърпул в група B, след като мърсисайдци надделяха трудно над българския шампион Лудогорец в първия мач. Днес възпитаниците на Георги Дерменджиев се представиха повече от достойно срещу Реал Мадрид, въпреки загубата с 1:2 на националния стадион „Васил Левски“.

Първото полувреме започна обещаващо, като още в 3-ата минута гостите от Ливърпул стигнаха до гол чрез Рахийм Стърлинг. Попадението на английския национал обаче бе отменено заради засада.

Веднага след това Бехран Сафари от състава на Базел получи травма, но след лекарската намеса реши да продължи срещата. В 9-ата минута обаче футболистът на домакините поиска смяна и бе заменен от Дерлис Гонзалес.

Последваха скучни минути на терена на стадион „Санкт Якоб“, като първата по интересна ситуация дойде след половин час игра. Джордан Хендерсън се озова на добра позиция, но изстрелът му бе блокиран от защитник на Базел.

В 35-ата минута дойде и отговорът на домакините. Серей Дие премина като на шега през защитата на Ливърпул, но последна преграда за него пред гола се оказа вратарят на „червените“ Симон Миньоле, който отрази изстрела му.

Последната възможност за някой от двата тима през първото полувреме дойде пред вратата на домакините. Деян Ловрен се извиси в наказателното поле на гостите след центриране от фаул, но ударът му с глава бе спасен със сетни усилия от вратаря Ваклик.

Втората част обаче започна отлично за домакините. Още в 51-ата минута тимът на Базел успя да вземе преднина в резултата след точен изстрел на капитана Щрелер. Централният нападател на Базел се разписа, след като се оказа най-съобразителен в наказателното поле след центриране от корнер. Първоначалният удар към Миньоле бе спасен от белгиеца, но при добавката на Щрелер нямаше какво да направи.

В 61-ата минута Марио Балотели пробва късмета си от пряк свободен удар, но вратарят успя да избие. При добавката Лазар Маркович също имаше шанс, но и той пропусна. Пет минути по-късно Марко Щрелер отбеляза нов гол, но той не бе зачетен заради засада.  

В минутите до края футболистите на Ливърпул така и не намериха верния път към гола, а по-чистите положения бяха сътворени от домакините. В крайна сметка нов гол не падна, което допълнително завърза борбата за второто място в групата.