Футболът е нещо много повече от една игра. Казал го е легендарният Бил Шенкли преди много години. И въпреки че случаите, в които ни го напомнят днешните фубтолисти са твърде малко, трябва да признаем, че все още ги има. И това със сигурност трябва да ни радва.

Един от тях е Оливие Жиру. Френският нападател на Арсенал, който показа, че на първо време хората трябва да бъдат Човеци, а след това всичко останало – в случая футболисти.

Вчера се навършиха 25 години от най-голямата спортна трагедия на Великобритания, тази на „Хилзбъро” в Шефийлд. Трагедия, която винаги ще се откроява като едно голямо черно петно в историята на тази страна, а и на света като цяло. Трагедията, при която 96 човека с фланелки на Ливърпул отидоха да наблюдават любимия си тим, но никога не се върнаха у дома при своите родители, братя и сестри.

По традиция годишнината от „Хилзбъро” се отбелязва навсякъде, както във Великобритания, така и по света. Вчера в Ливърпул бе тягостен ден, в който камбаните на църквите биеха по 96 пъти, а в 15:06 часа градът спря да живее за минута.

Няколко часа по-късно, в Лондон, Жиру намери своя начин да покаже какво всъщност означава да бъдеш Човек. Един малък жест, секунди уважение, който обаче докосна милиони хора по света и ще остане завинаги като мил спомен в сърцата им.

След отбелязания гол във вратата на Уест Хем, Жиру свали черната лента от ръката си, целуна я и посочи високо в небето, показвайки че този гол е за Тях. За онези 96 ангели от „Хилзбъро”. За феновете на Ливърпул от нападателя на Арсенал. Жиру показа, че футболът е повече от една игра.