Женският национален отбор на България по футбол отстъпи с 0:4 на Украйна в първи плейоф за изкачване в Лига В на турнира на УЕФА Лига на Нациите. Срещата днес се игра в Кърджали, а реваншът е на 27-и февруари на стадион "Мардан Палас" в Анталия.

Шансовете на българките да се изкачат в по-горната дивизия на турнира намаляха сериозно след днешното поражение. Украинският състав, който демонстрира много сериозно физическо превъзходство, контролираше събитията в голяма част от срещата.

Гостенките откриха резултата още в 6-ата минута благодарение на попадението на Роксолана Кравчук, която получи топката от Андрухив и се разписа. Гостенките продължиха да диктуват събитията на терена и малко по-късно стигнаха до второ попадение. Това стана в 25-ата минута с попадение на Вероника Андрухив - оставена сама срещу вратарката Роксана Шахънска. Олга Овидийчук проби от ляво, подмина една защитничка на България и сeрвира топката около 5-ия метър.

Снимки: Startphoto.bg
45 снимки

В началото на второто полувреме селекционерът на България Силвия Радойска опита да промени картината на терена с две смени, а на терена се появи острата нападателка от Франция Катрин Караджов, а след нея влязоха Леонора Желева и Симона Петкова.

Украйна отново упражни натиск, който обаче стихна с напредването на времето. Българският отбор се опита да държи топката в средна зона и оттам да търси дълги топки, но това не се случи. В 83-ата минута Олга Хлусченко направи 3:0 за гостенките, възползвайки се от грешка в защитата и бавна реакция при спорна топка. Крайното 0:4 оформи Яна Котик в 5-ата минута на добавеното време, след като на задна греда засече центриране от фаул на Тамила Кимич.