Висшата лига и ФА Къп – едва ли има по-добри реклами на Англия по света. В дните, когато цяла Европа шуми около приближаващият Брекзит, футболът на Острова доказа за сетен път, че не е загуби нито частица от своето мистично очарование. Уикендът беше времето, когато малките се опълчваха на големите, когато се родиха както и противоречия, така и нови класики, които останат запечатани завинаги в аналите.

Висша лига, 31-и кръг

Борнемут – Нюкасъл 2:2

Съставът на Рафаел Бенитес за пореден път доказа способността си да се измъква от трудно позиции. „Свраките” бяха тези, които поведоха в края на първото полувреме чрез страхотен гол на Саломон Рондон от пряк свободен удар. Две попадения на Джошуа Кинг след паузата – второто от които в 81-ата минута – преобърнаха статуквото, за да се стигне до знаменитото воле на Мат Ричи в 4-ата минута от добавеното време.

Бърнли – Лестър 1:2

„Лисиците” записаха втора поредна победа под ръководството на Брендън Роджърс напук на директния червен картон за Хари Магуайър в 4-ата минута. Джеймс Мадисън откри от пряк свободен удар, а Дуайт Макнийл изравни за Бърнли още преди паузата. Капитанът Уес Морган донесе успеха с попадение в последната минута от редовното време.

Уест Хем – Хъдърсфийлд 4:3

Изключителен голов трилър, в който Чичарито пое диригентската палка за „чуковете”. Те откриха резултата чрез дузпа на Марк Ноубъл, но до почивката вече изоставаха с 1:2, а в 65-ата Хъдърсфийлд стигна и до трети гол. Анджело Огбона сложи началото на обрата с попадение в 75-ата минута, а Чичарито беше хладнокръвен като наемен убиец в 84-ата минута и в първата от продължението.

Фулъм – Ливърпул 1:2

Ливърпул си върна първото място в първенството поне до края на международната пауза, макар че невероятна грешка на Върджил ван Дайк и вратаря Алисон Бекер застраши така важната победа. В 74-ата минута двамата с дружни усилия позволиха на Райън Бабел да изравни за домакините, които обаче скоро след това допуснаха дузпа и Джеймс Милнър донесе трите точки.

Евертън – Челси 2:0

„Сините” от Лондон изтърваха златни възможности през първото полувреме, когато играеха далеч по-добре от съперника. След паузата обаче Евертън успя да използва добре известните пробойни в защитата на Челси. Ричарлисон се разписа след карамбол от корнер, а Гилфи Сигурдсон направи успешна добавка, след като Кепа Арисабалага отрази неговата дузпа.

ФА Къп, четвъртфинали

Уотфорд – Кристъл Палас 2:1

Андре Грей блесна с пореден ключов гол за „стършелите”, които са на една крачка от финала на „Уембли”.

Суонси Сити – Манчестър Сити 2:3

„Лебедите” бяха невероятни през първата част, когато стигнаха до преднина от 2 гола. През втората част по-високата индивидуална класа на „гражданите”, а и две погрешни отсъждания на съдиите в ключови ситуации направиха разликата. Шампионът на Англия получи дузпа за нарушение на Картър-Викърс срещу Рахийм Стърлинг каквото нямаше, както нямаше и ВАР на разположение за този мач. Агуеро реализира наказателния удар, а в края на мача с глава донесе класирането, макар и да беше в повече от очевидна засада.

Уулвърхемптън – Манчестър Юнайтед 2:1

„Вълците” взеха пореден сериозен скалп по пътя си напред. След като Ливърпул беше отстранен през януари, сега дойде редът и на рекордьора по шампионски титли на Англия. Нуно Еспирито Санто и неговите момчета още веднъж затвърдиха впечатлението, че са приятната изненада през сезона.

Милуол – Брайтън 6:7 след дузпи (2:2 след редовното време и продълженията)

Неделята не можеше да бъде по-гореща, а Брайтън имаше нужда от цялата доза късмет, за да преодолее коравия лондонски тим. Милуол сензационно поведе с 2:0 след почивката, но кошмарна грешка на вратаря позволи на елитния съперник да вкара срещата в продължения. Те не предложиха други голове, а при дузпите „чайките” изпуснаха първата, но след това реализираха пет поредни изпълнения. Жребият обаче не беше милостив към тях, тъй като ги прати на пътя на Манчестър Сити.