В името на рекорда Байерн Мюнхен стана шампион далеч преди да е свършил сезонът. Пеп Гуардиола извърши отлична работа и сега ще мисли върху останалите надпревари, които иска да покори. Шампионатът е основното ястие и в Мюнхен го консумираха без затруднения. В още две от големите пет първенства ситуацията е сходна. ПСЖ води с десет точки пред Монако, а до края на сезона в Лига 1 остават осем кръга. Положението на Ювентус е сходно. Старата госпожа е с класи над конкуренцията в Калчото. „Бианконерите“ могат да се концентрират върху Лига Европа още повече, че финалът е на техния стадион.

Съвсем друга е интригата в Англия и Испания. На Острова привидно спорят четири отбора, но реално са три – Манчестър Сити, Челси и приятната изненада Ливърпул. Тимът на Моуриньо води с три точки, но основният фаворит от Манчестър има два мача по-малко, което може да промени изходните позиции преди финалния спринт. Ливърпул очарова, а формата на Суарес и Стъридж е чисто и просто – феноменална. Арсенал уж е в играта, но и снощи се видя, че селекцията на Венгер отстъпва чувствително на водещото трио. Традицията сочи, че много често в Англия всичко се решава минути преди края на сезона, а понякога и секунди... Очаква ни нова драма, а когато са замесени фигури като Жозе Моуриньо, шоуто е гарантирано.

И докато на Албиона има някаква разлика в точки, изиграни срещи и голова разлика, то в Испания положението е още по-горещо. Атлетико, Реал и Барса. Така изглежда класирането, а столичните тимове са с равен брой точки на първите две позиции. Барселона „изостава“ само с една, но на последното Ел Класико показа, че ще „трови“ до последния ден. Именно за тогава програмата капризно е избрала да играят два от трите замесени претендента – Барселона и Атлетико. Реал е критикуван, защото не печели в дербитата, но те вече са зад гърба на Анчелоти. Ако все още мислите, че на Реал, Атлетико и Барса напрежението в края на сезона им е малко, нека припомним, че ги чакат и битки в Шампионската лига.

Мнозина ще кажат, че Байерн печели от липсата на интрига в Германия. „Баварците“ могат да мислят само за Шампионската лига, а там ги чака безобразният Манчестър Юнайтед на четвъртфинал. Други обаче смятат, че именно снишаването на темпото може да е големият проблем за Гуардиола. Реал, Барса и Атлетико нямат право на отпускане, което ще ги превърне в опасни противници. Пеп е наясно с това и наливането с бира ще се отложи. Както и „биреният душ“, който все пак е неизбежен. В следващите седмици погледите ще бъдат насочени към Испания и Англия. Има защо.