Истински нов Истанбул`2005 връхлетя Ливърпул снощи. Само, че с обратен знак. Тогава, преди 9 години, „червените“ от Мърсисайд бяха на гребена на вълната и на върха на славата. От 0:3 срещу Милан на финала в Шампионската лига, се стигна до 3:3 за едно полувреме. Последвано от триумф впоследствие при дузпите.

Снощи на „Селхърст Парк“ дузпи нямаше. Но имаше от 0:3 до 3:3. Или от 3:0 до 3:3. Според гледната точка. Това беше капитулация за Ливърпул. Пълен крах! Оставаха 11 минути до края, когато Кристъл Палас започна да вкарва. Един, два, три...

Не Истанбул, а „Кристанбул“, възкликнаха английските медии, които имат обичая да прибягват до игра на думи.

Пак няма титла. И след 24 години големият трофей по всичко личи няма да се завърне на „Анфийлд“. Трябва да стане още по-голямо чудо. Манчестър Сити да не вземе четири точки от последните си два мача, домакинства на Астън Вила и Уест Хем. Дева Мария се беше показала на Ливърпул веднъж, сега едва ли ще повтори. Макар че на Острова всичко по принцип е възможно, поне не е изключено. Макар че и Брендън Роджърс призна: титлата е за Сити.

Какво беше тръгнал да прави Ливърпул при 3:0?! Да вкарва още голове, за да застигне по голова разлика Манчестър Сити? Лудост! Дори и при този резултат мърсисайдци бяха на минус 6 гола от своя съперник. Трябваше просто да затворят мача. И това трябваше да стане рутинно и без напрежение.

Вместо това, сега в Ливърпул разбраха как са се чувствали от Милан пред 9 години. Зле, много зле...

Всички скочиха на Жозе Моуриньо и Челси след „катеначото“, довело до 0:2 във вреда на Ливърпул. Автобус, два, антифутбол...Но от Ливърпул трябва да се помолят: Челси, дай ни малко от твоята защита!

Защото така не може да се стане шампион. Голова мощ – да, но е нужна и защита. Цели девет от отборите под Ливърпул в класирането са допуснали по-малко попадения от „червените“. Девет! А Ливърпул е инкасирал 49. Как един отбор да разчита да стане първи, когато е толкова нестабилен и пропусклив в отбрана?

Такова нещо не се беше случвало в Англия от 1975 година с шампионски отбор, тогава Дарби Каунти. Но именно за това Ливърпул май няма да стане шампион. Не и тази година. За съжаление...

За съжаление, защото този отбор емоционално заслужаваше титлата. Но реално се оказа зелен да я спечели. И ще продължи да чака.

А догодина всички ще я искат. Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал. Как ще се пребори Ливърпул с тази конкуренция?