Може ли Ливърпул да стане шампион на Англия? Ако бяхте задали този върпос в началото на сезона, със сигурност щяха да ви препоръчат да посетите най-близката психиатрична клиника. И може би с право. Как обаче стоят нещата седем месеца по-късно?

Онзи безличен Ливърпул от миналата година, в момента, шест кръга преди края на първенството, оглавява класирането и има две точки преднина пред втория Челси. Трети е Манчестър Сити, който има четири точки по-малко, но и два мача в пасив. Независимо от това обаче, Ливърпул може да триумфира, ако в оставащите двубои не допусне грешна стъпка. При такова стечение на обстоятелствата, резултатите на другите претенденти не биха имали никакво значение.

За пореден път „червените” от Мърсисайд вървят срещу историята. До този момент отборът на Брендън Роджърс е записал осем поредни победи, което означава, че с  успехи в оставащите срещи до края, Ливърпул ще оформи поредицата си от победи в първенството на 14. Факт за историята.

До този момент нито един клуб не е успявал да запише подобно постижение в една кампания. Нещо подобно прави отборът на Арсенал през 2002 година. 14-те победи на лондончани обаче са в рамките на два сезона – от края на 2001/2002 и началото на 2002/2003. Най-дългата серия от победи във Висшата лига за Ливърпул досега е от 10 успеха в периода октомври – декември 2005 година.

Миналото също не помни случай, в който отбор класирал се на седмо място в предишния си сезон, да завоюва титлата само 12 месеца по-късно. Факт за историята.

В момента привържениците на Ливърпул казват, че на тима предстоят шест финала. Не така обаче мисли Роджърс. Северноирландецът до последно отказваше да говори за титла. При днешната ситуация обаче това няма как да се случи. Въпреки всичко, мениджърът на „червените” продължава със своята последователност и сдържаност. Той отлично разбира, че за отбора му предостои един-единствен „финал” и той е следващият мач. В случая това е мачът срещу Уест Хем в Лондон. И така стъпка по стъпка. Роджърс показа, че е отличник при преодоляването на препятствията стъпка по стъпка. Без прескачане на стъпала. С последователност и вяра.

Разбира се, след Уест Хем ще дойдат мачовете срещу Манчестър Сити, Норич, Челси, Кристал Палас и Нюкасъл Юнайтед. Те обаче са твърде далеч във времето. Големият мач за Ливърпул е този в неделя. Футболистите в червени фланелки не трябва да мислят за „деветата поредна победа” или за счупването на поредния рекорд, а просто да направят всичко по силите си, за да спечелят битката на „Ъптън парк”. Досега Роджърс не мислеше по-далеч от следващия мач, а това му донесе само успехи. Не си мислете, че той ще изневери на себе си.

Ливърпул и привържениците му по целия свят изживяват своята мечта. В момента. В следващия малко повече от месец, сценарият може да претърпи сериозни промени. Това което постигна Ливърпул досега обаче, надхвърля и най-смелите очаквания на хората, обичащи „червените” от Мърсисайд. Те помолиха Роджърс и компания да ги накарат отново да мечтаят. Те пък от своя страна го направиха по впечатляващ начин. По Ливърпулския начин.

Днес е 1-ви април, но това са фактите, дами и господа – Ливърпул е на върха... и мечтае!