В последните пет години клубовете хвърлят луди пари за трансфери. Някои обаче успяват да си върнат похарченото продавайки футболисти и да създадат конкурентоспособни отбори, без реално да похарчат нещо.

Такъв е случаят с Тотнъм. Лондонският клуб успя да изгради моментния състав, който се намира на второ място във Висшата лига, с реален разход от около 1 милион паунда и да "скрие шапката" на едни от най-скъпите състави в света - тези на Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед.

Кой колко похарчи през годините и къде се намира сега в класирането?

Манчестър Сити

От сезон 2012/13 насам Манчестър Сити е похарчил цели 565,65 милиона паунда за играчи. В тази сума влизат трансферите на Джон Стоунс (47,5 млн.), Кевин де Брюин (55 млн.), Лерой Сане (37 млн.), Рахийм Стърлинг (45 млн) и много други. По всичко си личи, че "гражданите" не се притесняват да харчат. Това обаче не се отразява много добре на бюджета им, тъй като изходящите трансфери не са достатъчно.

От продажбата на играчи, Сити е спечелил само 163,1 милиона паунда, което значи, че реалният разход за нови попълнения възлиза на 402,55 милиона.

В момента, възпитаниците на Пеп Гуардиола се намират на пето място във временното класиране, на 10 точки от лидера Челси.

Манчестър Юнайтед

Другият манчестърски тим - Юнайтед, също е похарчил над 500 милиона паунда за трансфери през последните пет години.

Голяма част от тези 500 милиона е трансферът на Пол Погба от Ювентус за 89 милиона, което направи французина най-скъпия играч в света. По 30 милиона "червените дяволи" хвърлиха и за Ерик Баи и Хенрих Мхитарян. За сметка на това, голмайсторът им през този сезон - Златан Ибрахимович, дойде като свободен агент.

Наставникът Жозе Моуриньо твърди, че неговият отбор е най-големият в страната, а по всичко изглежда, че и харчи като такъв. С няколко изходящи трансфера, крайният им разход за футболисти се оказва 368,65 милиона паунда. 

В момента Юнайтед е шести във временното класиране.

Арсенал

Най-скъпата покупка на Арсенал все още е Месут Йозил, който премина в отбора през 2013 година за 42,5 милиона паунда. След него, Алексис Санчес пристигна за 35 милиона.
През последните пет години под ръководството на Арсен Венгер, клубът е похарчил почти 300 милиона паунда.

Изходящите трансфери не се оказват особено полезни за тима, тъй като въпреки тях, крайната похарчена сума за футболисти е 205,9 милиона паунда.

"Топчиите" са на 4-ата позиция на 8 точки от Челси.

Астън Вила и Суонси в топ 20 по заплати в Европа

Челси

Челси, управляван от руския милиардер Роман Абрамович, по нищо не отстъпва на другите топ отбори по разходи за привличането на звезди в отбора.

За пет години лондончани са пръснали повече от 500 милиона, но за сметка на това и са получили доста пари от продажбата на играчи. Стойността на продадените от "сините" играчи е над 315,2 милиона, което значи, че отборът реално е похарчил около 192,3 милиона паунда. За това помогна и продажбата на Оскар за 52 милиона паунда в Китай.

Възпитаниците на Антонио Конте са лидери в класирането, като имат цели 7 точки преднина пред втория Тотнъм.

Ливърпул

Садио Мане (34 млн.), Роберто Фирмино (29 млн.), Жоржиньо Вайналдум (25 млн.) и  Адам Лалана (25 млн.) са само част от футболистите, които преминаха в редиците на Ливърпул през последните 5 години.

"Мърсисайдци" са извадили от касата 365,6 милиона от 2012-а насам, но реалните им разходи се оказват около 121,5 млн. тъй като са се разделили с играчи на стойност 244,1 млн.

Отборът на Юрген Клоп е трети във временното класиране.

Тотнъм
Тотнъм се оказва отборът от топ 6 на Висшата лига, който е минал най-тънко с трансферите през годините.

Само 1 милион се оказва похарчената сума от "шпорите" за транфери. Това не значи, че отборът не е привличал нови играчи, напротив. Продажбите на такива обаче, са довели до този добър баланс. С похарчени 315,45 млн. и спечелени 314,45 млн., Тотнъм успя да създаде конкурентоспособен отбор за 1 милион паунда. За това много помогна трансферът на Гарет Бейл в Реал Мадрид за 85 милиона.

Лондонският тим е втори в таблицата и изглежда е мотивиран да се издигне още.