Вратарят на бразилския национален отбор по футбол Алисон Бекер може да се превърне в клубна легенда на Ливърпул, заяви бившият легендарен страж на мърсисайдци Рей Клемънс. Петкратният шампион на Първа дивизия заяви за Sky Sports, че влиянието на бразилеца, след пристигането му на „Анфийлд“, е подобно на това на Върджил ван Дайк, който според мнозина е кандидат за „Златната топка“.

Алисон постави нов клубен рекорд за сухи мрежи в дебютния си сезон с екипа на мърсисайдци, а Ливърпул остана на точка от шампиона Манчестър Сити и и триумфира в Шампионската лига. Сега той е устремен към медал и на национално ниво, борейки се за Копа Америка с Бразилия – това ще бъде първият голям трофей на Селесао след 2007 година.

Клемънс сподели, че изявите на 26-годишния страж са го оставили без съмнения относно качествата му и че ако той продължи да се представя по този начин, ще се превърне в един от най-великите вратари на Ливърпул за всички времена.

„Той доказа през този сезон, че е страхотен вратар“, каза той пред английските медии.

„Наистина великите, легендите, продължават да играят по този начин в следващите 5-10 години. Думата „легенда“ често е подхвърляна без особен замисъл, някои от футболистите, с които имах удоволствието да играя, бяха на висота в продължение на шест, седем, осем, десет години – и затова те са високо ценени и обичани в Ливърпул. Но той започна отлично. С чуждестранни играчи, до известна степен нещата зависят от това дали те са склонни да останат в даден клуб и град заедно със семействата си. Да се надяваме, че Алисон ще избере това, но всичко зависи от него“, добави легендата на „червените“.

Вратарската позиция стана проблемна за Ливърпул още след напускането на Пепе Рейна през 2014, като нито Симон Миньоле, нито Лорис Кариус убедиха в това, че са първи избор под рамката на „Анфийлд“.

„Той заслужава всички похвали и награди заради стореното през изминалия сезон“, категоричен бе Клемънс.

„Не съм срещал с него, надявам се да се случи в един момент, но той изглежда като един много здраво стъпил на земята вратар, не твърде самоуверен, но притежава добър баланс. Той никога не изглежда разколебан – добрите вратари винаги контролират всяка една ситуация. Освен това той прави спасявания, непосилни за други. Това обаче, което отличава великите вратари от добрите, е способността да правят решителни спасявания, когато ситуцията е напечена“, завърши той. /БГНЕС