На 23 януари се навършват точно 100 години от рождението на легендарния английски мениджър Боб Пейсли. За мнозина той смятан за най-великия мениджър в английския футбол.

Пейсли отделя 44 години от живота на Ливърпул, където първо играе, а след това става мениджър на отбора и постига забележителни резултати.

Англичанинът подписа с колоса от „Анфийлд” през 1939 година, преминавайки от Бишъп Оуклънд. Боб Пейсли записва 277 мача за „червените” и е основна част от шампионския състав през сезон 1946/1947.


Вижте снимки от кариерата на Боб Пейсли


След прекратяването на футболната си кариера, вече бившият защитник остава на „Анфийлд”, но като физиотерапевт. По-късно поема втория отбор на Ливърпул, за да дойде декември 1959 година, когато е привлечен в щаба на новия мениджър на първия състав Бил Шенкли.

През 1974 година именно Боб Пейсли наследява оттеглилия се от поста Шенкли, а в следващите девет сезона начело на „червените” затвърждават легендарния му статус.

В този период Пейсли печели забележителните шест титли на Англия, три европейски купи, една Купа на УЕФА, три Купи на Лигата, една Суперкупа на Европа и шест трофея Чарити шийлд.

Пейсли се оттегля в края на сезон 1982/1983 година, когато е наследен от Джо Фейгън. Легендарният мениджър умира на 14 февруари 1996 на 77-годишна възраст.