На 15 март рожден ден празнува един от най-славните футболни клубове в света – Ливърпул.

Основател на английския колос е Джон Холдинг (на снимката), който на 13 март преди точно 125 години се оттегля от ръководството на Евертън и решава да сформира нов клуб.

Може би малко известен факт е, че преди да основе Ливърпул, Джон Холдинг е президент на големия градски съперник Евертън. След спорове за наема на терена, където днес се издига „Анфийлд“, ръководството на „карамелите“ решава да премести клуба.

Така в един момент Холдинг – местен пивовар и бизнесмен, се озовава със стадион, но без отбор и име.

Именно на 15 март 1892 година, в дома на Холдинг в близост до „Анфийдл Роуд“, той и група приятели решават да създадат нов клуб, който да носи името на града Ливърпул.

Официално Ливърпул е признат и регистриран като клуб на 3 юни същата година.

Първоначалната молба на новия клуб за включване във Футболната лига е отхвърлена. Така Ливърпул е принуден да участва в лигата на Ланкашър, а първият двубой на „Анфийлд“ се състои на 1 септември 1892 година.

Ливърпул се изправя срещу тима на Родъръм в приятелски мач, а в същото време, само на няколкостотин метра от „Анфийлд“, Евертън излиза в първи двубой на новия си стадион „Гудисън парк“. Градът е разделен, а враждата между двата клуба налице!

Ливърпул е един от най-успешните клубове в историята на футбола. „Червените“ са печелили титлата на Англия 18 пъти, а купата на европейските шампиони е била притежание на клуба от „Анфийлд“ 5 пъти. В музея на мърсисайдци личат още 7 Купи на Англия, 8 Купи на Лигата, 3 Купи на УЕФА, 3 Суперкупи на Европа, както и още куп местни и международни отличия.

През следващия сезон клубът ще отбележи 125-годишнината с нова емблема, която се очаква да бъде представена през април заедно с новата екипировка на „червените“.