Ливърпул срази с лекота състава на Арсенал с 3:1 в дербито на третия кръг на Висшата лига. Двубоят, игран на „Анфийлд“, премина под диктовката на домакините, като 2 гола Мохамед Салах и един на Жоел Матип бяха напълно достатъчни, за да подпечатат третия пореден успех за „мърсисайдци“ през този сезон.

Двубоят представлява поредна тежка загуба за „топчиите“ на този стадион през последните години, като треньорът Унай Емери отново не успя да намери формулата да спре момчетата на Юрген Клоп. Основната пробойна за гостите дойде от избрания тактически план за двубоя, който заслужава по-детайлен анализ.

Испанския специалист заложи на един леко изненадващ ход, използвайки като схема за двубоя диамантеното 4-4-2 (4-3-1-2) както във фаза защита, така и във фаза атака. Дебют направи новата звезда на „топчиите“ Никола Пепе, който играеше редом до Пиер-Еемерик Обамеянг на върха на атаката на отбора. За Ливърпул всичко беше според очакванията, като Клоп заложи на 4-3-3.

Още от самото начало на двубоя си пролича какъв ще бъде и развоя на мача. Арсенал нямаше никакво намерение да пресира в половината на Ливърпул, като вместо това отборът на Емери се защитаваше в дълбок дефанзивен блок, започващ да пресира топката едва на около 30 метра пред своята врата. Притежанието беше изцяло предоставено на домакинския отбор, докато Обамеянг и Пепе оставаха изнесени по-високо по терена, в търсене на възможност за игра на контраатака.

В хода на цялото първо полувреме Арсенал изпитваше големи проблеми в опитите си да намери някой измежду Пепе и Обамеянг, тъй като изключително трудно овладяваше топката. Това се дължеше на характеристиките на защитаването в формация с диамант. Въпреки, че „топчиите“ насищаха средата на терена, те също така трябваше да защитават широчината на терена с едва трима играчи – тримата халфове Джо Уилок, Гранит Джака и Матео Гендузи.

Това затрудняваше покриването на фланговете и позволяваше на играчите на Ливърпул да разтягат дефанзивния блок на своите опоненти многократно по широчината на терена на „Анфийлд. Наличието на едва трима полузащитници, отговарящи за цялата хоризонтална широчина, спомогна за изключително голямата активност на Адрю Робъртсън и Трент Александър-Арнолд по двата фланга. Тези чести смени на фланговете означаваха и че полузащитниците на Арсенал трудно успяваха да се преместят навреме, за да предотвратят центриране или диагонален пас от крилото към вътрешността на терена.

 

Арсенал, от своя страна, не успяваше да изнесе топката към своите нападатели, които все пак стигнаха до 2 или 3 отлични ситуации, които обаче не бяха реализирани. Тези ситуации обаче бяха плод повече на индивидуални грешки на играчите на Клоп и голямата класа на Обамеянг и Пепе, отколкото на функционираща отборна стратегия. Все пак „артилеристите“ успяха в един от редките случаи, когато притежават топката, да изградят атака на крак, използвайки численото си превъзходство в центъра на терена. Ударът на Пепе котдивоарският ас на гостите обаче мина на сантиметри от вратата на Адриян.

 

Логично се случи обаче и натискът на хората на Клоп се подплати с гол в края на полувремето. Този гол сякаш не промени твърде много събитията в началото на втората част, когато след поредните бързи смени на фланговете Ливърпул отвори пространство за пас към Фирмино в наказателното поле, който на свой ред намери Салах, за да последва нарушение за дузпа на Давид Луис. Египетската звезда не сбърка и даде преднина от 2 гола.

 

Арсенал се отвори в търсене на намаляване на пасива, опитвайки се да задържа топката по-смело и да пресира високо при загубата на кълбото. Именно при зле изпълнена преса и миг на индивидуална класа на Салаха дойде и голът за 3:0, който сложи край и на интригата.

До края на срещата мачът се отвори, като и двата отбора заиграха по-отпуснато. Това позволи на Арсенал и в частност Лукас Торейра ,да запише почетно попадение за крайното 3:1.

Заключение 

Стратегията на Унай Емери сякаш остави отбора на гостите твърде оголен по фланговете и възпрепятства на състава да може да задържи топката за по-дълги периоди от време. Никола Пепе записа един много обнадеждаващ дебют обаче, като почти всичко хубаво за Арсенал дойде след негови индивидуални прояви.

Юрген Клоп, от своя страна, може да бъде изключително задоволен от едно много доминантно и убедително представяне в по-голяма част от мача. „Мърсисайдци“ се възползваха от пробойните в стратегията на „топчиите“, но на свой ред отново допуснаха неточности в отбрана, които можеше да им струват скъпо в друг ден.