Англия вече има нов лидер. Ливърпул поведе колоната на най-атрактивното първенство благодарение на Челси. С точка пред Манчестър Сити и шест пред третия Тотнъм, „мърсисайдци“ гледат уверено към следващото предизвикателство – мач срещу Наполи от Шампионската лига. Но преди това, нека си припомним как се стигна до там, въпреки че не е завършил напълно 16-ият кръг от Премиърлийг.

Челси – Манчестър Сити 2:0

Челси победи с 2:0 Манчестър Сити в дербито кръга от Висшата лига. Победата върна "сините" мака и само временно на третото място в класирането, а загубата бе първа за шампионите през сезона в първенството. Двубоят на "Стамфорд Бридж" се превърна в своеобразна лекция на мениджъра на Челси Маурицио Сари, чиито играчи бяха подредени отлично и не позволиха на съперника да диктува играта. Еден Азер комбинира с Н'Голо Канте и с премерен удар под гредата френският полузащитник вкара за 1:0. В 78-мата минута Челси нанесе решителния си удар. След центриране от корнер Давид Луис скочи най-високо и с глава отбеляза за 2:0.

След двубоя се разрази нов расистки скандал, като в центъра му се оказа Рахийм Стърлинг.

Пеп "прехвърли топката": Ливърпул са по-силни от нас

Стърлинг: Вестниците подклаждат расизма във футбола

Полицията разследва случая със Стърлинг
 

Борнемут – Ливърпул 0:4

Мохамед Салах отбеляза хеттрик при победата на Ливърпул с 4:0 срещу Борнемут, с което мърсисайдци се изкачиха начело. Салах откри резултата в 25-та минута, когато получи топката зад гърба на защитата, а съдиите пропуснаха предполагаема засада на египтянина. Той покачи на 2:0 в 48-та минута след пас на Роберто Фирмино, а Стийв Куук си вкара автогол в 68-та. Салах довърши домакините в 77-та минута, когато оформи хеттрика си и крайното 4:0.

Фенски закачки с танц на Клоп по повод лидерството в Англия

Фамозен жест от Салах към Джеймс Милнър

Салах пак запали огъня в левия си крак - покори нов рекорд за Ливърпул
 

Арсенал – Хъдърсфийлд 1:0

Един от претендентите за Топ 4 Арсенал беше много близо до грешната стъпка в домакинство, което не би трябвало да дава подобни предпоставки. "Артилеристите" биха едва с 1:0 Хъдърсфийлд на "Емирейтс" и предотвратиха конфузната загуба на точки. 

Големият герой за "топчиите" беше Лукас Торейра. Уругваецът беше точен едва седем минути преди края, но дори и тази късна развръзка се оказа напълно достатъчна за трите точки и амбициите на лондончани остават живи. 

 

Манчестър Юнайтед – Фулъм 4:1

Манчестър Юнайтед изигра едно от най-добрите си първи полувремена, в което реализира три безответни гола във вратата на Фулъм и така постигна първа победа във Висша лига на Англия от 3 ноември. В крайна сметка "червените дяволи" вкараха и още един гол през второто полувреме, а срещата завърши 4:1. Гостите от Фулъм пък приключиха мача с 10 човека, след като червен картон получи Замбо Ангиса в средата на втората част.

Моуриньо не изключва възможността да се върне в Реал Мадрид

Бербо защити Моуриньо, фен на Лукаку
 

Лестър – Тотнъм 0:2

Тотнъм продължи да се изкачва в класирането на Висшата лига след трудно извоюван успех като гост на Лестър. "Шпорите" надделяха с 2:0 в тази битка и се доближиха само на шест точки от лидера Ливърпул с този успех. 

Хюн Мин Сон откри преди почивката с последния удар за тази част, а по-малко от четвърт час след подновяването на играта асистира на Деле Али да реализира в мрежата на "лисиците" и да сложи на практика точка на този спор. 

 

Нюкасъл – Уулвърхемптън 1:2

Уулвърхемптън извоюва първи успех над Нюкасъл в историята на Висшата лига. "Вълците" откраднаха трите точки от "Сейнт Джеймсис парк" в добавеното време на втората част, когато Мат Дохърти (94') донесе успеха с 2:1 в срещата от 16-ия кръг на шампионата.

Уулвс откри в 17-ата минута, когато Диого Жота им даде аванс, след подаване на Елдер Коща в наказателното поле. Само 6 по-късно Нюкасъл отговори с попадение на местния любимец Айозе Перес с глава след пас на Соломон Рондон.

 

 

Бърнли – Брайтън 1:0

 

Кардиф – Саутхемптън 1:0

Уест Хем – Кристъл Палас 3:2

 

22.00, понеделник 10 декември

Евертън – Уотфорд