Отборът на Арсенал спечели срещу Ливърпул след изпълнение на дузпи откриващия мач за новия сезон в Англия и вдигна Къмюнити Шийлд. Резултатът откри капитанът на "артилеристите" Пиер-Емерик Обамеянг в 12-ата минута, но Такуми Минамино успя да изравни в 73-ата минута. Мачът трябваше да бъде решен след изпълнение на дузпи, като там лондончани показа по-здрави нерви и успяха да вкарат и петте си удара, докато за Ливърпул решаващият пропуск направи младокът Райън Брюстър.

В герой за тима на Микел Артета се превърна звездата на тима Обамеянг, който реализира решаващата дузпа, а преди това успя и да открие резултата. Като цяло качеството на срещата не беше от най-висока класа и не предложи много атрактивни ситуации. Отборът на Юрген Клоп обаче губи за втора поредна година този трофея след изпълнения на дузпи. Миналия сезон отново срещата завърши 1:1 в редовното време, а тогава Манчестър Сити успя да го спечели.

Gulliver/GettyImages
82 снимки
 


Отборът на Ливърпул започна по-активно в първите минути и успяваше да се задържи в половината на лондончани, но до реална опасност не се стигна. 

Първата опасна ситуация дойде в 7-ата минута, когато Върджил ван Дайк засече центриране на Андрю Робъртсън от свободен удар, но попадението бе отменено заради засада на нидерландеца, която наистина я имаше.

В 12-ата минута Арсенал откри с първия си удар в мача. Букайо Сака получи топката отдясно в половината на Ливърпул. Младокът с хубав пас обърна фронта на атаката, където беше Пиер-Емерик Обамеянг. Габонецът пое топката и с фантастичен удар от границата на наказателното поле заби топката във вратата на Алисон – 1:0.    

Шест минути след това лондончани можеха да стигнат и до второ попадение. Гранит Джака изнесе топката към десния фланг, където беше Сака. Крилото пое топката и с хубаво подаване към границата на наказателното поле намери връхлитащия Еди Нкетия, който с чудесен удар по земя застраши вратата на Ливърпул, но Алисон този път успя да избие в корнер.    

В 27-ата минута отново „топчиите“ организираха добра атака, при която Сака комбинира с Нкетия пред наказателното поле. Младокът си нагласи топката и стреля, но над вратата.

Постепенно Ливърпул се окопити от шока и тръгна по-смело в предни позици. Опасности пред вратата на Емилиано Мартинес обаче липсваха. Няколко пъти Робъртсън се освободи отляво и отправи добри центрирания, но те не доведоха до нищо.

В 37-ата минута Джо Гомес отправи удар извън наказателното поле, но твърде неточно.

В 51-ата минута Роберто Фирмино преодоля съперников играч и шутира от границата на наказателното поле, но топката премина покрай лявата греда на Мартинес. 

След час игра започнаха и смените. Седрик Соареш влезе на мястото на Ектор Бейерин в има на Арсенал. За Ливърпул се появиха Такуми Минамино и Наби Кейта, които замениха съответно Нико Уилямс и Джеймс Милнър.

В 56-ата минута Ливърпул създаде най-чистата си ситуация до момента. Робъртсън успя да изведе Садио Мане с чудесно подаване отляво в наказателното поле. Сенегалецът успя да се измъкне от защитата на Арсенал, но Емилиано Мартинес успя да скъси ъгъла и да парира удара на нападателя. На повторенията обаче се видя, че Мане бе в положение на засада, макар че такава не бе отсъдена.  

Ливърпул опитваше натиск, но играчите на Арсенал успяваха да предотвратят опасностите пред вратата си.

В 68-ата минута резервата Такуми Минамино отправи хубав и точен удар, но Мартинес улови.

Пет минути след това обаче японецът бе безпогрешен и успя да изравни с първия си гол за Ливърпул. Мане комбинира с Мохамед Салах в наказателното поле, той подаде за Фимрино, а бразилецът отклони за Минамино. Японецът с едно досоване върна за Салах, топката се удари в египтянина и падна много удобно за Минамино, който я прати във вратата. Ситуацията бе разгледана със системата ВАР за игра с ръка на Салах, но попадението бе зачетено.

Четири минути преди края на редовното време Седрик Соарше центрира отдясно в наказателното поле, където Уилок успя да стреля опасно с глава, но покрай вратата на Алисон.

В добавеното време на срещата Садио Мане отправи хубаво центриране отляво в наказателното поле, но на далечната греда Робъртсън стреля над вратата.  

По този начин завърши и редовното време и победителят ще бъде решен след изпълнение на дузпи. При тях играчите на Арсенал успяха да реализират и петте си изпълнения, докато за Ливърпул Райън Брюстър направи решаващия пропуск.

Gulliver/GettyImages
23 снимки


АРСЕНАЛ – ЛИВЪРПУЛ 1:1 (5:4 след дузпи)

1:0 Пиер-Емерик Обамеянг 12'

1:1 Такуми Минамино 73'

При дузпите:

0:1 Мохамед Салах - попадение

1:1 Рийс Нелсън - попадение

1:2 Фабиньо - попадение

2:2 Ейнсли Мейтланд-Найлс - попадение

2:2 Райън Брюстър - пропуск /греда/

3:2 Седрик Соареш - попадение

3:3 Такуми Минамино - попадение

4:3 Давид Луис - попадение

4:4 Къртис Джоунс - попадение

5:4 Пиер-Емерик Обамеянг - попадение 

Стартови състави на двата отбора:

АРСЕНАЛ (3-4-3)26. Емилиано Мартинес - 23. Давид Луис, 16. Роб Холдинг, 3. Киърън Тиърни, 15. Ейнсли Мейтланд-Найлс, 25. Мохамед Елнени, 34. Гранит Джака, 2. Ектор Бейерн - 77. Букайо Сака, 14. Пиер-Емерик Обамеянг (к),  30. Едуард Нкетия

Старши треньор: Микел Артета

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 26. Андрю Робъртсън, 4. Върджил ван Дайк, 12. Джо Гомес, 76. Нико Уилямс - 7. Джеймс Милнър (к), 3. Фабиньо, 5. Джорджиньо Вайналдум - 10. Садио Мане, 9. Роберто Фирмино, 11. Мохамед Салах 

Старши треньор: Юрген Клоп

Главен съдия: Андре Маринър, Англия

Стадион: „Уембли“, Лондон, Англия