Помощник-треньорът на Манчестър Сити даде обширно интервю защо е избрал да остане в Манчестър Сити вместо да застане начело на Арсенал или Нюкасъл. Испанецът е част от щаба на Пеп Гуардиола от лятото на 2016 година, когато прекрати кариерата си. Миналата година 37-годишният испанец имаше разговори с Арсенал, с идеята да наследи Арсен Венгер, но в крайна сметка реши да остане в Манчестър Сити. Това лято пък беше свързван като заместник на напусналия Нюкасъл Рафаел Бенитес.

„Да, имаше някои разговори, но решението, което взех е това, от което останах доволен, чувствам се ценен и полезен за клуба. И ще продължа да съм тук“, заяви Артета пред „SER Catalunya“.

Запитан дали е бил близо до подпис с Нюкасъл, той заяви:

„На моменти бях готов да си тръгна, но се спрях. Първият път беше различен (б.р. – Офертата от Арсенал), втория път сам взех решението. Не бързам и не чувствам, че съм готов за такава стъпка. Има важни условия, особено, когато ще бъде за първи път. Това е среда, в която трябва да се усъвършенстваш, дори да ти е ясно колко отговорности има. Лоялността също играе роля. Когато си обещал на някого да продължиш и следващата година е важно е да удържиш на думата си. И, защото мисля, че има още в какво да се развиваме и амбицията ни е да спечелим Шампионската лига. Спечелването на четири домашни купи е нещо, което никой не е правил досега и ние го направихме с тези играчи, които имат още накъде да се развиват. Това е група, в която се чувствам комфортно. Имаме чудесен колектив. Добрата атмосфера помага много“, добави още той.   

„Шампионската лига се решава от малките детайли, които не са в твоите ръце. А тези, които са в твоите ръце се решават понякога от твоите футболисти, ефективността и динамиката на групата. Трябва да имаш и късмет, за да стигнеш финала на Шампионската лига. За нас Висшата лига също е важна, особено след предизвикателството, което ни отправи Ливърпул миналата година. Те ще се опитат отново и тази година. Амбицията ни е да постигнем нещо, в което вярваме, че ще успеем“, завърши Артета.