Бившият капитан на Арсенал Микел Артета разкри, че по време на кариерата си е изпитвал най-големи тревоги, когато на „артилеристите” им е предстояло визита на Ливърпул на „Анфийлд”. 37-годишният полузащитник има само две победи срещу Ливърпул край река Мърси по време на 12-годишния си престой в Премиър лийг.

Преди да акостира при „топчиите” Арсенал носеше екипа на градския съперник на „червените” – Евертън. Настоящият асистент-мениджър на Манчестър Сити никога не е взимал победа на „Анфийлд”, откак в треньорския щаб на „гражданите”, губейки три от четирите си мача.

Артета говори за испанския Marca за унищожителната загуба с 1:5 от Ливърпул срещу отбора му от Северен Лондон през февруари 2014-а година. Единственият гол тогава за Арсенал бе именно негово дело след точно отбелязана дузпа. Артета бе запитан дали е бил изненадан от рейда на Ливърпул за титлата през миналия сезон: „Категорично, че не. Ливърпул е труден за побеждаване отбор, още откогато аз още играех. „Анфийлд” беше единственият стадион, в който изпитвах чувство на страх”, коментира Артета.

„Случи ми се с Арсенал и допуснахме пет гола. Нямах дори представа какво става, но исках да спрат мача, защото не знаех къде се намирам. Трудно е да го обясня, тъй като никога не ми се е случвало това, освен в Ливърпул”, продължи помощникът на Хосеп Гуардиола.

„В мача им с Барселона се видя отново това. Испанците ме изненадаха от това как допуснаха някои от головете, но на „Анфийлд” можеш да допуснеш пет гола и да не разбереш. Нито в Испания, нито в Гърция, нито в Германия не съм имал това усещане. Дори и на „Олд Трафорд”, завърши Микел Артета.

Иначе от победата с 5:1 на 8-и феваруари 2014-а година, то Ливърпул е допуснал само две поражения от „топчиите” в изиграните 12 срещи досега. През изминалия сезон пък отборът, воден от Юрген Клоп, отново победи "артилеристите" с 5:1 на "Анфийлд", докато предходният мач в Лондон завърши при равенство - 1:1/

Микел Артета

източник: Gulliver/GettyImages