Отборът на Ливърпул записа зверско крушение в голямото дерби от 9-ия кръг срещу Тотнъм на „Уембли”. Вдъхновеният тим на Маурисио Почетино буквално разкости съперника си пред погледа на Диего Марадона, като го разгроми с повече от изразителното 4:1. Хари Кейн вкара два пъти срещу комичната защита на мърсисайдци, които раздаваха подаръци под път и над път. Цяло чудо е, че освен Кейн само Деле Али и Хьон-Мин Сон се възползваха, а голът на Мохамед Салах не може да бъде никакво утешение за „червените”.

Лондонският ужас за „червените” започна без грам забавяне. Още в 4-ата минута Киърън Трипиър разкри колко неподготвена е защита на Ливърпул с елементарно копване към Хари Кейн – Джо Гомес покри засадата в далечния край на полето, а Деян Ловрен незаинтересовано пусна топката покрай себе си, при все че бе наясно с присъствието на Кейн. Комедията от грешки продължи с неразчетеното излизане на Миньоле, който бе финтиран, а звездата на домакините вкара на почти празна врата – 1:0.

Само 8 минути по-късно домакините дръпнаха с още един гол след контраатака, стартирала от вратаря. Уго Лорис улови безадресно центриране и хвърли топката към намиращия се в централната зона Хари Кейн. Ловрен отново отигра безобразно, оставяйки се да бъде прехвърлен твърде лековато, а таранът пое с мощна крачка към вратата. Той не се полакоми, а даде изящен пас за Хьон Мин-Сон, който от десетина метра разстреля безкомпромисно Миньоле – 2:0.

В 16-ата кореецът можеше да увеличи аванса на тима си до два гола, като получи на скорост отдясно в пеналта и стреля технично към далечния горен ъгъл. За късмет на Ливърпул кълбото срещна напречната греда и не посети мрежата.

Противно на всякаква логика и най-вече на тоталното превзъходство на Тотнъм, Ливърпул отбеляза гол в 24-ата минута. Кейн беше човекът, който загуби топката в центъра, притиснат от трима съперници, а капитанът на гостите Джордан Хендерсън даде страхотен извеждащ пас за Мохамед Салах. Египтянинът демонстрира невероятната си бързина, като надбяга двама души, а вече навлязъл отдясно в пеналта, нанесе крайно непохватен шут с по-слабия си десен крак. Вратарят Уго Лорис явно подцени ситуацията и после остана крайно изненадан, когато топката все пак се оплете в мрежата - 2:1.

Тотнъм можеше да възстанови аванса си от 2 гола в 30-ата минута, когато игралият много силно Сон бе изведен очи в очи със Симон Миньоле. Единствено лошият контакт с топката при изстрела позволи на вратаря да отрази с крак. Показателното след този епизод бе, че Клоп избра да извади от игра големия грешник Ловрен и вместо него пусна Алекс Окслейд-Чембърлейн с плахата надежда нещата да се подобрят.

Нищо обаче не можеше да спаси трагичната отбрана на "червените" в продължението на първата част. Емре Джан опита да поправи своя грешка с фаул, а Кристиан Ериксен изпълни прекия свободен удар в опит да намери Кейн в наказателното поле. Жоел Матип пресече подаването с глава, но никой от другите играчи на Ливърпул не помогна с изчистването на топката. Тя дойде идеална за Деле Али около точката на дузпата и английският национал с хубав шут я забоде в долния десен ъгъл - 3:1.

Оттук нататък беше ясно, че шансовете на Ливърпул за нещо в този мач граничат с нулата, а ситуацията се влоши скоро след почивката. В 56-ата минута ново центриране от свободен удар извади на показ тоталната липса на ориентация в защитата на гостите. Миньоле не се разбра с бранителите пред себе си и произведе комичен опит за боксиране на топката. Ян Вертонген веднага пробва да порази празната врата и само геройският шпагат на Роберто Фирмино пред голлинията му попречи. Никой друг не се притече на помощ, а Кейн нямаше нужда от покана на свой ред да направи добавка - 4:1.

Сигурен в преднината си, Тотнъм видимо намали темпото, а това позволи на Ливърпул да направи няколко безуспешни опити да направи загубата малко по-достойна. В 72-ата минута Джеймс Милнър се отскубна отдясно в наказателното поле с топка в крака и шутира ниско от почти нулев ъгъл. Лорис беше стабилен и парира с крак.

Пет минути по-късно грешка в защитата на "шпорите" даде шанс на Фирмино да отмъкне кълбото и да нахлуе в пеналта. Бразилецът добре намери Мохамед Салах, който стреля от 6-7 метра, ала право в Лорис и френският национал отново се справи.

Победата позволи на Тотнъм да догони Манчестър Юнайтед в битката за второто място, като двата тима имат по 20 точки и се намират на 5 зад лидера Манчестър Сити. Ливърпул е едва девети с 13 пункта.