Бившият защитник на Ливърпул Даниел Агер се изказа единствено със суперлативи относно трансформацията в дефанзивен план, която претърпя отбора през последните 14-15 месеца. Един от любимците на „червените” фенове по цял свят беше категоричен, че най-важните попълнения на отбора в този период са били централният защитник Върджил ван Дайк и вратарят Алисон Бекер.

В момента Ливърпул се намира на върха в класирането на Висшата лига и намери място сред топ 8 на Шампионската лига, където ще трябва да премери сили с Порто за класиране към полуфиналите. Тези постижения, както и миналогодишният финал в лигата на големите (загубен с 1:3 от Реал Мадрид) нямаше да бъдат възможни, ако през януари 2018-а тимът не бе счупил рекорда за най-скъп защитник в историята на футбола, плащайки 75 милиона паунда на Саутхемптън за Върджил ван Дайк. През лятото на същата година за няколко седмици тимът направи Алисон Бекер най-скъпият вратар, преди този статут да отиде при Кепа Арисабалага от Челси (привлечен срещу 80 милиона евро).

Шампионските амбиции на Ливърпул във Висшата лига през сезон 2018/2019 се градят именно върху защитата, която е най-добрата в елита – със само 18 допуснати попадения. Този показател и откроимото присъствие, което има Ван Дайк на терена, са най-големите козове на холандеца що се отнася до спечелването на наградата за Играч на сезона. За последно индивидуалното отличие отиде при защитник през 2011 година (при Неманя Видич от Манчестър Юнайтед). „Ван Дайк не промени просто защитата, а целия отбор”, заяви Агер, който се гордее с 232 официални мача през 8-те години като играч на Ливърпул. „Той определено внесе това, което липсваше на Ливърпул през последните няколко сезона.”

„Той внесе промени само чрез своето присъствие, а отстрани изглежда като силен лидер и добър футболист. Това е невероятна комбинация.”

„Мисля, че направи целия тим по-добър, но също така сега разполагаме с Алисон на вратата, а той също допринесе с много. Да разполагаш с играч на този пост, на когото можеш да се довериш, който те кара да се чувстваш комфортно, е много важно, особено за защитниците”, допълни Агер.