Все повече и повече се спекулира за вероятните купувачи на английския гранд Ливърпул. В началото на тази седмица собствениците на „червените“ от Fenway Sports Group (FSG) обявиха, че да готови да преговарят за продажбата на мърсисайдци.

Сега източници в Близкия изток, цитирани от „The Mirror“, твърдят, че инвеститори от Дубай обмислят закупуването на Ливърпул за сумата от 5 милиарда долара (4,3 милиарда британски лири). FSG са готови да се разделят с Ливърпул след 12 години на „Анфийлд“, като дори вече са наели мултинационалните инвестиционни банки и компании за финансови услуги „Goldman Sachs“ и „Morgan Stanley“ да подпомагат процеса.

26 снимки

През месец май тази година „Forbes“ оцени Ливърпул на около 4,45 милиарда долара или 3,89 милиарда лири, което е близо 12 пъти повече от сумата, която FSG плати през 2010-а година. Перспективата инвеститори от Близкия изток да купят отбора от „Анфийлд“ изглежда една от най-вероятните опции поради сериозните финансови средства, с които държавите от Персийския залив разполагат. 

Във вторник „Arabian Business“ съобщи, че Dubai International Capital (DIC) се интересува сериозно от възможността да купи Ливърпул. Интересното е, че това няма да е първият път, в който DIC се опитва да поеме мърсисайдци. Те вече се провалиха с оферта от 360 милиона долара през 2007-а година. Подобна сделка би направила Ливърпул третият клуб във Висшата лига, собственост на консорциуми от близкия изток, след Манчестър Сити (ОАЕ) и Нюкасъл (Саудитска Арабия).

Самир Ал Ансари, който е председателят на държавния инвестиционен фонд на Дубай, разкри за офертата в интервю за „Arabian Business“ през 2014-а година, като потвърди, че е и фен на Ливърпул.

Guilliver/GettyImages
30 снимки

„Ние щяхме да бъдем първите, които щяха да направят подобна сделка в този регион. Веднага след като те (Ливърпул) спечелиха Шампионската лига през 2005-а година, ние се заехме сериозно с проверка през 2006-а година и почти подписахме споразумението през януари 2007-а година. Това, което ни забави, е фактът, че Самир е фен на Ливърпул през целия си живот, включително Негово Височество шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Така че направихме три пъти по-голяма сума от тази на надлежната проверка, тъй като трябваше да докажем, че сме сериозни в намеренията си”, заяви Ал Ансари.

Негово Височество шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум

източник: Gulliver/GettyImages

Вместо това, Ливърпул беше купен от Том Хикс и Джордж Джилет, които натрупаха огромни дългове преди FSG да поеме клуба през 2010-а година. Сега DIC имат сериозен шанс, от втория опит, да закупят Ливърпул и да се превърнат в един от редицата собственици на европейски гранд от Близкия изток.

Нюкасъл беше закупен от Публичен инвестиционен фонд от Саудитска Арабия миналата година, а Манчестър Сити е собственост на базираната в Абу Даби „Сити Футбол Груп“ от 2008-а година. Френският шампион Пари Сен Жермен пък беше закупен от „Катар Спортс Инвестмънтс“ през 2011-а година.