Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола вярва, че съперничеството му с Юрген Клоп го е направило по-добър наставник.

Испанецът се изправя срещу колегата си в дербито на седмия кръг в английската Висша лига в неделя, като шампионите пътуват до Ливърпул за сблъсък на митичния „Анфийлд“. „Отборите на Юрген Клоп ми помогнаха да стана по-добър мениджър. Той ме постави на друго ниво – да мисля върху състава, да се доказвам, да бъда по-добър мениджър. Това е причината, поради която съм все още в треньорската професия“, започна Гуардиола.

Той очаква Ливърпул отново да бъде сериозен претендент за титлата в Премиършип и през този сезон. „Откакто пристигнах тук, може би не в първата година, Ливърпул винаги е сред отборите, борещи се за титлата. В последните четири години и ние, и те бяхме в битката. Това е най-големият комплимент, че двата клуба са били там. Но във Висшата лига няма само един или два тима, има много отбори, които могат да се борят за титлата“.

Гостуването на Сити на Ливърпул идва след тежка седмица, в която тимът игра навън срещу Челси и Пари Сен Жермен. Запитан относно това колко интензивна е била седмицата, Гуардиола каза на своята пресконференция: „Невероятно – но нивото беше толкова високо в тези мачове и независимо от резултата във Франция, представянето ни беше отлично“. Сити стигнаха до успех срещу Челси с 1:0 като гост и отстъпиха на ПСЖ с 0:2 в сблъсък от Шампионската лига във френската столица.

Мачът с Ливърпул в неделя сега е считан за един от най-големите мачове в английския футбол, което подчертава прогреса на „гражданите“ в последните години, смята Гуардиола. „За нас е чест да бъдем съперници на Ливърпул. Преди десетилетия това не беше така. От много години се опитваме да бъдем конкурентни на тези легендарни клубове, така че за нас е чест“.

Шампионите надвиха мърсисайдци в последния мач помежду им на „Анфийлд“ за първи успех в дома на съперника от 18 години насам. Двубоят се игра пред празни трибуни заради пандемията от коронавирус – нещо, което експерти отчетоха като фактор, спомогнал за победата на „гражданите“, но Гуардиола настоява, че предпочита да играе пред пълен стадион. „Много съм щастлив, че „Анфийлд“ е отново пълен и можем да играем там пред пълни трибуни. Страхотно е, че хората са обратно на стадиона и можем да се насладим на фантастична атмосфера там. Надявам се да се справим със ситуацията по добър начин“, завърши той.