Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола даде уклончив отговор на въпроса дали ще следи днешното голямо дерби между лидера във Висшата лига Ливърпул и Манчестър Юнайтед. След победата на своя тим с 2:0 над Кристъл Палас в събота испанският специалист отчете, че мърсисайдци изглеждат като труден за побеждаване тим в момента.

Гуардиола все пак отчете, че както и да завърши двубоят на „Олд Трафорд”, сезонът е в твърде начална фаза, за да се правят прогнози. Факт е обаче, че тимът на Юрген Клоп до момента има 100-процентов актив след първите си 8 срещи в Лигата. Това му даде аванс от 8 точки пред Сити, които сега бяха скъсени на 5. През миналия сезон „гражданите” наваксаха дефицит от 7 пункта, за да постигнат историческа защита на шампионската си титла.

„Дали историята може да се повтори? Не вярвам в такива неща, всеки сезон е различен”, коментира Гуардиола. „В спорта можеш да се справяш добре единствено, ако останеш в настоящето. Не съм поставял никакви точки като цел на този етап. През април и май можеш да правиш това, но това, което виждаме в момента, е един противник, който, изглежда, няма спиране. Ливърпул е шампион на Европа и не загуби нито веднъж в първите си 8 мача.”

„Просто трябва да се опитаме и да направим каквото можем. Остават ни 50 мача във всички турнири. Не съм човекът, който вярва, че ще спечели всеки мач от Висшата лига до края на живота си. Разбира се, аз все още искам да побеждавам, все още вярвам, че сме претенденти, но имаме дълъг път да извървим, а тепърва предстоят да се случат много динамики, инерции и контузии.”

„Ако не спечелим титлата, ще поздрави отбора, който го постигне. Това, което Ливърпул върши, е фантастично, но Челси и Арсенал също стават по-добри. Нивото непрекъснато се покачва”, добави Гуардиола.