Капитанът на Ливърпул Джордан Хендерсън „хвърли светлина” върху това как той и неговите съотборници се разбират с Юрген Клоп. Английският халф призна, че германецът е променил цялостно мисленето на клуба пред Sky Sports.

Отборът на Клоп е на две победи в Премиър лийг от първа титла от 1990-а година насам, но пандемията от COVID-19 постави професионалния футбол в „нокдаун”. Ливърпул спря всякакви тренировки на Мелууд от 13-и март, след като първото становище от Премиър лийг бе, че мачове най-рано ще има на 4-и април. След това обаче удължаването бе факт и то е до края на месец април, като се очаква бъдещето анонсиране на ситуацията идния петък, когато предстои нова среща. Това поставя мърсисайдци и всички други клубове в Англия в ситуация, която не знаят кога ще се завърнат на тренировъчните терени.

„Имаме чат-група и получаваме различни задания, които трябва да правим. Има някои обърквания, но това е нормално. Дори мениджърът е в групата! Всички са, като това е голям чат, който ни държи заети непрестанно. Най-лошото чувство в кариерата ми беше, когато загубихме финала в Шампионската лига от Реал Мадрид. Беше тежко, след като изиграхме добър сезон и вярвах, че се движим в правилното направление. Може би този провал ни даде допълнително амбиция за предстоящите кампании. Усещахме, че имаме какво да дадем за този клуб и го доказахме, след като спечелихме фантастично следващото издание на ШЛ. Да загубиш лигата в последния ден е много трудно, тежък момент за клуба, но само няколко седмици по-късно бяхме на върха на емоциите. Бързо забравихме негативните емоции след триумфа в Мадрид. Оттогава увереността у нас само нараства”, каза капитанът на „червените”.

Джордан Хендерсън

източник: Gulliver/Getty Images

Ливърпул започна новия сезон със загуба на дузпи от Манчестър Сити за Къмюнити Шийлд, но последва триумфира със Суперкупата на Европа пак на дузпи – този път срещу Челси.

„Беше важно да спечелим в Истанбул. След успеха в ШЛ, искахме да докажем, че можем да продължим да вдигаме трофеи и да ни стане навик. Когато имаш глад към купите, тогава искаш още и още… Това ни донесе и Световното клубно първенство и доброто представяне във Висшата лига. Не искаме да ни разпознават само като отбор, който е спечелил единствено Шампионската лига. Взехме две купи скоро след това и бе важно за морала на тима”, говори още пред Дейжми Карагър лидерът за тима от „Анфийлд”.

Джордан Хендерсън

източник: Gulliver/Getty Images

Ливърпул рано-рано отвори разлика с конкурента и шампион Манчестър Сити през ноември, след като записа голяма серия от поредни победи, докато „гражданите” стъпваха често грешно. „Мисленето на отбора досега през сезона беше феноменално. Усетих това още с първия ден, когато мениджърът дойде в клуба. Когато дойде, помня как той говори, че никога не трябва да променяме мисленето си по време на мач. Той го каза от самото начало и ни напомни, че резултатът няма значение, просто трябва да правим до края на мача това, което можем най-добре, да играем футбол. Ако погледнем назад, веднага може да се сетим за мача в Лига Европа срещу Борусия Дортмунд. Прогресът на лице от няколко години, а тази е особено добра за нас, след като показваме завидно постоянство”, каза още Хендо, както е известен сред съотборниците си.

Джордан Хендерсън

източник: Gulliver/GettyImages

Юрген Клоп опита да убеди с това мислене и феновете си в началото на своя път в Ливърпул. Тогава той бе критикуван през декември, че отиде с отбора си пред Коп-а и вдигнаха победоносно ръце след драматичното равенство у дома срещу УБА – 2:2, но тогава сякаш всичко за клуба се промени. „Тогава не ставаше въпрос, че празнуваме резултата. Ставаше въпрос за нашия дух, а това бе нещото, което треньорът искаше да вижда. Имаше трудни моменти в мача, но накрая беше доволен от начина, по който реагирахме. Юрген Клоп винаги гледа какво показваме, след като допуснем гол или загубим момента си на терена. Тогава беше повратната точка за нас.

Ливърпул

източник: Gulliver/GettyImages

Иначе, през ноември Ливърпул „отвори” девет точки разлика с Ман Сити след победа на „Вила Парк”, а за Sky Рой Кийн описа битката за титлата в Англия като „завършила”. Хендерсън обаче акцентира, че съперничеството със Сити в последните години е спомогнало на двата отбора. „Когато се изправиш срещу тях, знаеш, че играеш срещу много добър отбор. Дори мачът да е на „Анфийлд”, то е ясно, че ще бъде трудно – наясно сме с това. Знаем, че ще изстрадаме,з а да вземем резултата, който искаме, но това ни постави на такова място сега в лигата. Няма какво да крием от фактите сега, тъй като те са налице. Когато излезеш един срещу друг с твоя съперник за титлата и победиш, тогава е двоен удар. Постигнахме голям резултат у дома. Фокусът в тези два отбора и работната етика е на велико ниво, но и ние, и те винаги гледаме към следващия мач, в който трябва да сме по-добрият отбор”, констатира Джордан Хендерсън.