Бившият нападател на  Ливърпул Емил Хески счита, че бившият му клуб има предимство през тази година в битката за титлата с Манчестър Сити в игрово отношение. Въпреки това снажният таран довери, че опитът е на страната на „гражданите”.

Ливърпул се върна на върха във временното подреждане в Премиърлийг в неделя след успех над Фулъм като гост с 2:1. Сега тимът на Юрген Клоп има две точки предимство пред защитаващия титлата отбор, който има и мач в пасив.

Двата отбора са в луда надпревара през целия сезон, а до края му остават едва седем срещи за Ливърпул и осем за тима на Хосеп Гуардиола. Имащият 39 попадения във Висшата лига в 150 мача за Ливърпул бивш нападател смята, че успехът в Лондон срещу Фулъм ще даде облекчение за тима от Мърсисайд.

Емил Хески

източник: Gulliver/GettyImages

„Много хора и отбори очакват от Ливърпул да вкарва по пет-шест гола на мач, а мачът с Фулъм бе същият. Все пак домакините се бореха за своето оцеляване, а го направиха и много добре”, сподели Хески.

„Предполагам, че те вече са наясно със съдбата си, но става въпрос за честта. Да играеш срещу Ливърпул и да вземеш добър резултат винаги е добре, особено за Скот Паркър. Има мачове, в които просто не можеш да играеш добре. Тогава става въпрос за „грозна победа”. Това беше точно такава”, сподели още някогашният английски национал.

Хески счита, че Ливърпул има предимство преди паузата за националите, въпреки че Сити има мач по-малко. „Психологически това е много важно. Както виждаме в хода на сезона, Ливърпул винаги е плътно до тях, а дълго и водеше колоната. Винаги се опитват да се задържат, а това им дава нужното преимство. Винаги е хубаво да имаш спечелените точки, отколкото тепърва да се бориш за тях”.

„Манчестър Сити ще влезе в следващия мач, знаейки, че задължително трябва да спечелят. Това ще внесе напрежение в отбора им и ще видим как ще се справят с това”, потвърди Хески.

„Положителното за Сити е, че имат играчите, които искат да се борят, но трябва да го докажат в нервната част от сезона. Въпреки това опитът е на тяхната страна”, коментира още той.

Една от звездите на Ливърпул – Мохамед Салах, също бе дискутирана тема от Хески, който коментира формата на египетския национал. „Той все пак има 17 гола през сезона, това не е лошо. Може би трябва да работи по-усърдно, ако гледаме предходния сезон. Няма нужния късмет, но иска да вкарва головете. Вижда се отчетливо. Важно е обаче да се работи колективно и да подава, когато трябва, а не да играе за себе си – тогава може да стане опасно. Нужен е балансът в играта”, завърши Емил Уилиям Иуаное Хески.