До началото на сезона за Ливърпул остават броени дни, а лятната подготовка приключи официално в късните часове на вторник с контролата на „Анфийлд” срещу Торино.  Мениджърът Юрген Клоп подчерта, че ще се използва наличните дни както за добра подготовка предвид коварното домакинство срещу Уест Хем, така и за да даде и малко почивка на играчите си.

В същото време феновете ще използват този отрязък време да продължат със своето „жужене”. Няма как новите попълнения да не се обсъждат, не и след инвестиции, надхвърлящи 160 милиона паунда. Сред имената на футболистите едно име определено изпъква, макар да не става дума за ново попълнение. Всъщност говорим за човек, който навлиза в последната година по договора си с Ливърпул.

Даниел Стъридж определено накара привържениците на „червените” да си припомнят далеч по-бляскавите му времена от началото на неговия престой. Представянето му в летните проверки не остана незабелязано и от Клоп, който припомни, че от първия си ден в клуба е хранел дълбока вяра в качествата на играча… стига последният да остане здрав.

Даниел Стъридж

източник: Gulliver/Getty Images

На първи септември англичанинът ще навърши 29 години, а това е една доста особена възраст за всеки футболист. Със сигурност и самият Стъридж не е вярвал, че ще я достигне, докато носи „червения екип”. В началото на годината той сам пожела да отиде да играе под наем, защото просто не можеше да се пребори с конкуренцията в предни позиции. Преотстъпването му в  Уест Бромич се оказа нова стъпка по същата мрачна пътека – още в третата минута в двубоя срещу Челси „чупливият” нападател получи мускулна травма в бедрото, която го извади от строя в течение на 2 месеца. Общото му игрово време за изпадналите впоследствие „дроздове” не успя да надвиши 2 часа.

Севиля и Фенербахче започнаха да звънят в офисите на Ливърпул, за да разпитват за нападтеля и изглежда мигът за раздяла бе назрял. Само че докато кандидат-купувачите го караха полека-лека, Стъридж залегна сериозно в подготовката. Той взе участие във всички летни контроли и се отчете с голове срещу Честър, Блекбърн, Манчестър Юнайтед, Наполи и Торино.

 

Workout vibes 👌🏾 @andybarrpt

A post shared by Daniel Sturridge - Dstudge (@danielsturridge) on

„Гладът ми няма да се промени. Подхождам към всеки ден с положителна нагласа. Това възнамерявам да правя”, коментира играчът пред „Скай Спортс”. „Лятната подготовка ми се получи добре, но не смятам да се отнасям. Страхотно е да бъда част от клуба и да помагам в печеленето на мачове.”

Клоп също зае ясна позиция по казуса. „Даниел е изключителен футболист. Ако остане здрав, той ще има своята роля в отбора”, каза германецът. Дотук лошият късмет на Стъридж с контузиите не се проявява. Ако питате него обаче, то този факт няма нищо общо с шанса. Нападателя разкри, че следва стриктен хранителен режим, за да предотврати толкова характерните за него мускулни разтежения и разкъсвания, които тревожно зачестиха през последните години. Диетата му включва спанак, къдрава капуста, богати на омега-3 ленени семена, риба и още много специфични храни.

В същото време Клоп спомена, че е напълно отворен към това Стъридж да тренира по индивидуална програма. „Наистина нямам нищо против индивидуализираните тренировки. Когато дойдох тук, бях силно развълнуван от факта, че ще работя сДаниел. Оттогава насам обаче той имаше някои проблеми с контузиите. Дали то трябва да изиграе 50 и повече мача? Не. Но се надяваме да изиграе няколко наистина добри. Това е планът ни”, добави Клоп.

Даниел Стъридж

източник: Gulliver/Getty Images

Хроничните проблеми на Стъридж още след присъединяването му към Челси са добре известни. В Ливърпул нещата се изостриха, като до този момент той е пропуснал невероятните 567 дни, откакто е подписал с „червените”. Слабини, глезен, бедро, подбедрено сухожилие, коляно, прасец – просто назовете някоя част от крака и бъдете сигурни, че Стъридж е имал подобни проблеми за своите 5 и половина години на „Анфийлд”.  В този период той е пропуснал 65 от 207-те шампионатни мача за „червените” (което прави над 31 процента).

„Тренирах индивидуално през лятото, направо си скъсах чорапите в Лос Анджелис по време на ваканцията. Беше хубаво усещане, приятно беше да натрупам този километраж във фиитнес залата. Да дойда тук и да работя с треньора и отбора, както и да се уверя, че съм в най-добрата възможна форма е важно за мен. Искам да помогна на отбора да печели трофеи”, заяви през юли Стъридж след първите летни тренировки.

Времето от годината, в което купите се разпределят, все още е далеч, но със сигурност юношата на Манчестър Сити отправи доста ясно послание към феновете и критиците си.