Питър Муур е маркетингова легенда. Той е отговорен за развитието на гигантите Sega, EA и Microsoft, за да може гейминг-индустрията да се превърне в по-голяма от киното и музиката. Изпълнителният директор на Ливърпул е толкова сигурен, когато се захване с нещо, че няма проблем с изграждането на ясна и точна структура. Той се оттегли от EA, но вместо да се радва на къщата си в Калифорния прецени да се завърне в Ливърпул – градът, в който е израснал.

„Няма нищо по-хубаво от това да отидеш в Ливърпул и да посетиш „Анфийлд”.

Той не бе живял в Англия близо четири декади, но през 2017-а година бе назначен за изпълнителен директор на клуба, който спечели Шампионската лига през месец май.

„Като маркетингов експерт исках да разбера какво точно означава успехът в Ливърпул. Клубът е уникален, както Реал Мадрид, Барселона, Дортмунд и Байерн Мюнхен. Отборът има иконична фигура в историята си – Бил Шенкли. Социалист, който изгради основите на този отбор. Дори днес, когато говорим за някое наше бъдещо решение си задаваме въпроса: „Какво би направил Шенкли в тази ситуация? Той беше истински социалист, който смята, че във футбола е важно да се работи заедно. В маркетинговия си отдел казахме, че тези думи трябва да се приложат. Изводът бе, че основната идея е Ливърпул да означава повече. Повече от това да ходите на мач, съберете се в пъба и да се приберете”, коментира той пред испанското издание El Pais.

Юрген Клоп

източник: БГНЕС

„За да се достигне митично измерение в даден клуб, той трябва да има култура на успех. Шенкли го определи като социализъм, но не е в чувство на солидарност. На „Коп-а” има трансперант, който пише – Единството е сила. Ливърпул е такъв град, с традиции в работата, много близо до пристанището.  Това се променя, но усещането за единство и изолация до известна степен остава вярна. Хората тук не могат да бъдат объркани по света. Шенкли изразяваше идеята си да се работи задружно на терена под максимата „да предаваме топката и да се движим”. Просто е. Има песен на феновете отпреди 60 години, която определи този стил като „поезия в движение”. Не е точно като тики-така, но  когато играта протича свободно с бързи атаки се случват нещата. Това искаме да сме ние”, призна още директорът в Ливърпул.

Юрген Клоп

източник: БГНЕС

„Шенкли беше казал – Аз съм направен за Ливърпул, а Ливърпул е направен за мен. Същото може да каже и Юрген Клоп. Той перфектно разбира тази философия в клуба и града. Наясно е и вече добре знае какво значи отборът за града и колко са ентусиазирани всички. Дълго време символът на града беше Бийтълс, но сега вече е футболът.


В Ливърпул е импортиран модела за анализ на данни от Бостън Ред Сокс. Бейзболен клуб, собственост на Джон Хенри, който е мажоритарен собственик с групата ФСГ в Ливърпул.


„Ние не спираме да гледаме играчи, но не може да не се направи аналог с политиката на Бостън. Има анализатори като Иън Греъм, доктор на спортните науки, който прави докладите за Юрген Клоп. Във фабриката на Electronic Arts има хора, които никога не са играли футбол, но са се грижили да гледат играта – те само анализират данни. Гледат тенденциите, калибрират се, където играчите имат проблеми и дават информация на треньорските щабове”, продължи Муур.

Юрген Клоп

източник: Gulliver/Getty Images

„Данните потвърждават убежденията на хората. В момента работим в САЩ с бейзбола за „ъглите и траекториите на топката, където са променили и много по-ограничени, отколкото във футбола. Човекът, който хвърля топката трябва да го направи в много малък прозорец, където е зоната за удара. Казва се, че им трябва левичар, който има 60% успеваемост, но това не е лотария.

Това е наследството на Джон Хенри и Майк Уорнър, които са собственици на Ливърпул и Ред Сокс. В Америка Бостън не бе печелил Световните серии от 86 години, но с това приложение я взе четири пъти за последните 16 години”, коментира Муур.

„Парите в Ливърпул се харчат разумно с цел да се капитализира клуба. Харчим за новата трибуна на „Анфийлд”, изграждането на новия комплекс в Къркби., за технологии. Тези пари се реинвестират. Няма треньор, който да каже – Хей, взехме 10 милиона искам 50% от тях. Важна е оценката, която дава дългосрочна полза. Може да се чака 10 или 20 години, и тогава да се извлекат, но това нещо се нарича търпение. Ако се погрижите за активите си, със сигурност ще се случват добри неща. Ако купувате добри играчи, подобрявате отбора, печелите титли, то доходите ще са големи. Това е класическия кръг в живота”, завърши конференцията си в Испания Питър Муур.


Чети още:

Защо Клоп избра Ливърпул пред Реал и Юнайтед

Икона на Ливърпул: Ван Дайк е истинският лидер на клуба

Клоп: Някога може и да имам интерес към позицията селекционер на Германия