Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп обсъди широк спектър от теми преди вълнуващия сблъсък срещу Манчестър Сити в неделя. Германецът категорично заяви, че трите победи, които Ливърпул завоюва над английския шампион през миналия сезон не значат нищо, още пък по-малко са доказателство, че мърсисайдци знаят рецептата за победа над „гражданите”.

В момента двата тима оглавяват класирането във Висшата лига с по 19 точки в първите си 7 мача, като манчестърци имат по-добра голова разлика. Именно отбелязването на попадения се оформи като проблем за Ливърпул напоследък, като в последните си 3 официални мача тимът на Клоп се разписа само 2 пъти. Звездата и Най-добър играч във Висшата лига за миналия Мохамед Салах се намира под сериозно напрежение, тъй като от началото на сезона е вкарал едва 3 гола.

През сезон 2017/2018 египтянинът плени света, отбелязвайки рекордните за дебютант в „червено” 44 гола. „Очевидно това промени очакванията към него, това е нормално. Той зададе съвсем нов стандарт в това отношение миналата година, но също така и спрямо други аспекти от играта му”, коментира Клоп.

„Никой не е очаквал от него след 5, 6 или 7 мача да е вкарал 10 гола. Тогава той ни спретна приятна изненада. Всеки нападател може да напише книга за тези моменти, когато отбелязва, без сам да е сигурен как точно се получава всъщност. Просто всяка топка влиза по перфектен начин. Рядко е, но се случва – 98 процента от кариерата на един нападател е усърдна работа, а само 2 процента са тези моменти, когато е лесно.”


Гледайте зрелището Манчестър Сити – Ливърпул от 8-ия кръг на Висшата лига в неделя, 7 октомври, от 18,30 часа в пряко предаване по DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.


„Всичко е наред. Единственото нещо, което се е променило при нас са въпросите, които вие задавате. Доколкото си спомням, през миналата година не беше кой знае каква история, че той вкарваше редовно. После стана леко положителна новина, мина през „уау, не е зле”, а после и през „о, той можел и по-добре”. Беше изненада за всички. Така мисли светът, така се случват нещата и при мен. Ако печеля мачове, значи разбирам всичко във футбола. Ако загубя три поред, хората си мислят, че нямам представа какви ги върша. И двете неща не са верни – истината винаги е някъде по средата.”

„Напълно спокоен съм. Не съм казал, че Мо трябва да се отпуска. Ясно е, че очакваме да се труди. Точно това прави и той. Ситуацията е нормална, няма за какво да се тревожим.”

„Има ли тайна рецепта за побеждаването на Сити? Няма такова нещо. През миналия сезон спечелихме три мача срещу тях – два пъти в Шампионската лига и веднъж в първенството. След нито един от тези двубои не сме си помисляли: „А, сега вече им хванахме цаката, знаем как да бием Сити.” Има едно нещо, което можеш да сториш и то е да бъдеш готов. Имаш нужда и от фантастичен отбор – с какъвто разполагам вече, слава Богу – с невероятен характер. Нуждаеш се от тим, който е готов да бъде смел, да бъде готов за своите грешки в един мач срещу изключителен противник. Едва тогава може да се получи.”

„Както можете да се досетите, моята вяра в този тим е толкова голяма и искаме да покажем реакция след загубата от Наполи. Не исках да губим там, но ако ме попитате каква е най-добрата подготовка за мач по отношение на психиката, то това е да си загубил предния. Докоснахме се до това чувство и не желаем да го усетим отново, така че ще се борим за един различен резултат.”

„Повтарял съм много пъти, мога да го кажа пак: наистина считам, че най-важното нещо за футбола е да забавлява хората. Това е просто футбол и нищо повече. Тук не спасяваме животи, не създаваме нищо, не сме добри хирурзи. Добри сме само в това да играем футбол, а ако не можем да забавляваме хората, защо да го правим. За жалост, невинаги е възможно. Да удивяваш хората не е лесно. От значение е да се опитваме да го правим постоянно или поне толкова често, колкото ни е по силите”, завърши Клоп.