Защитникът на Ливърпул Върджил ван Дайк се е завърнал по брилянтен начин на терена след тежката контузия, която получи през октомври миналата година в дербито с Евертън. Това заяви мениджърът на "червените" Юрген Клоп ден преди мърсисайдското дерби.

Ван Дайк ще се изправи за пръв път очи в очи с вратаря на "карамелите" Джорджан Пикфорд, който го контузи в коляното при плонж за спасяване. От сблъсъка между двамата Ван Дайк скъса кръстни връзки и не бе в състояние да играе близо 10 месеца. Без него селекцията на Клоп закъса в първенството, а тимът не само не успя да защити титлата и финишира зад манчестърските грандове Сити и Юнайтед, но до предпоследния кръг водеше битка за място в Топ 4.

"Всички ние сме хора и е трудно да игнорираме нещо такова като контузията му. Ситуацията не бе от тези, които се случват често във футбола. Но Върджил е достатъчно опитен. Надявам се, че той ще бъде освободен психически от това, което се е случило в миналото. Но той се върна брилянтно през този сезон, а това, че направи пълноценна подготовка през лятото, е в основата", каза Клоп.

След завръщането на Ван Дайк Ливърпул има 8 чисти мрежи в 13 мача във Висшата лига, но Клоп не смята да изцежда всички сили на холандеца.

"Имахме три мача миналата седмица, той изглеждаше добре, но въпреки това му дадохме почивка. Някои неща няма да бъдат така, както са били в миналото, но това е само временно заради класата, която притежава той", обясни още мениджърът на Ливърпул.
"Червените" влизат в мача с Евертън като трети в класирането с 28 точки и с 13 преднина пред Евертън.

"Наясно сме, че дербитата са по-специални мачове, но гледаме на това просто като на футболен мач", каза още Клоп.

Германецът съобщи още, че през следващата седмица Джо Гомес и Наби Кейта ще подновят тренировки след травмите си, докато Роберто Фирмино и Къртис Джоунс остават в лазарета.