Легендарният бивш полузащитник Чаби Алонсо счита, че след двете последователни четвърти места във Висшата лига, които тимът записа през миналия и по-предния сезон, вече е време мениджърът Юрген Клоп да надгради с нови попълнения и да опита да спечели титлата на Англия.

Трофеят убягва болезнено дълго на „червените”, които за последно бяха шампиони на страната през 1990 година. Това се случи, докато елитът все още носеше името Първа дивизия, а реформирането във Висшата лига се случи през 1992 година.

С Клоп начело Ливърпул успя да си върне загубените  позиции в топ 4, като на всичкото отгоре един финал в Лига Европа (загубен с 1:3 от Севиля) и през миналия сезон стигна до финала в Шампионската лига (загубен със същия резултат от Реал Мадрид). И то при положение, че мърсисайдци не могат да се похвалят със същия финансов ресурс, какъвто демонстрират двата манчестърски гранда.

„Невероятно е какво постигнаха те. Не само достигането на финала. Хареса ми начинът, по който изградиха идеята си как точно да играят”, коментира Алонсо.

„След като имат такава твърда база, те трябва да продължат градежа, адаптирането и развитието си. Считам за много важен фактът, че вече имат идея как да се държи отборът на терена.”

„Следващата стъпка не е бетонирането в топ 4, а отправянето на предизвикателство за титлата. Това е най-голямата и най-трудната стъпка. Познаваме Ливърпул, те могат да победят всеки, но е нужно да открият постоянство и да играят по този начин регулярно през целия сезон. По мое време бяхме близо и не успяхме (визира сезон 2005/2006, когато отборът завърши втори – б.р.). Да се надяваме, че тези момчета ще успеят”, допълни Алонсо.