Отборът на Ливърпул отново разочарова феновете си само седмица след погрома над Манчестър Юнайтед със 7:0. В мач от 27-ия кръг на Висшата лига „червените” на Юрген Клоп паднаха безславно с 0:1 от последния във временното класиране тим на Борнемут. Единствения гол бе дело на Фил Билинг през първата част, а рекордьорът по голове на „Анфийлд” Мохамед Салах пропусна дузпа след почивката.

Gulliver/GettyImages
28 снимки

След спокойни първи пет минути на „Вайталити”, първата реална голова възможност в мача дойде пред вратата на домакините. Ливърпул стигна до ъглов удар пред Нето, като топката бе центрирана на далечната греда, където Върджил ван Дайк се извиси и стреля с глава. Джеферсън Лерма обаче бе на точното място и изчисти от самата голлиния. Последва нов ъглов удар за гостите, който обаче не донесе опасност за бразилския страж на Борнемут.

Висша лига: Борменут - Ливърпул

източник: Gulliver/GettyImages

Борнемут отговори подобаващо и в 10-ата минута стигна до много чиста ситуация. Тя дойде след много груба грешка на Александър Арнолд в центъра на терена. Домакините отнеха топката, тя попадна в Соланке, който изведе отлично Оутара отдясно. Той напредна, преодоля Алисон, но стреля от много малък ъгъл и топката не попадна в целта.

Робъртсън също имаше много добър шанс пред себе си. Ван Дайк изведе с дълъг пас шотландеца отляво, той напредна и стреля по диагонала, но Нето спаси с една ръка. Още в следващата атака Ливърпул вкара чрез Гакпо, но нидерландецът бе в явна засада и голът логично не бе зачетен.

В 25-ата минута Борнемут стигна до свободен удар пред вратата на Ливърпул. Билинг проби много добре и бе фаулиран от Конате пред пеналта. След центрирането отбраната на Ливърпул се справи изчисти в ъглов удар, след който обаче не се стигна до нищо опасно за Алисон.

Бразилецът обаче нямаше какво да направи само три минути по-късно, когато резултатът бе открит. След колективна грешка в отбраната на гостите Данго Оутара се измъкна от засадата и напредна много добре към наказателното поле на „червените”. Данго премина през двама бранители на Ливърпул преди да центрира към Фил Билинг, който без никакво забавяне стреля от няколко метра и порази целта.

Пет минути преди почивката Върджил ван Дайк пропусна нов отличен шанс. Този път след центриране от свободен удар на Анди Робъртсън, централният бранител бе оставен непокрит и стреля с глава, но въпреки близката дистанция, прати топката покрай десния страничен стълб.

Отговорът на Борнемут дойде почти незабавно. След нова колеблива изява на Александър Арнолд в защита, който позволи на Маркос Сенси на жонглира с топката в наказателното поле, аржентинецът намери Соланке, който стреля мощно, но и неточно.

Втората част започна с отлична възможност за Ливърпул, която бе създадена от влезлия на почивката Диого Жота. Португалецът стреля много технично от границата на наказателното поле, но стражът на Борнемут бе на мястото си и с една ръка изби в ъглов удар.

В 68-ата минута Ливърпул стигна до дузпа, след като Адам Смит игра с ръка. След центриране към Жота на далечната греда, португалецът стреля с глава, топката срещна ръката на защитника на домакините и излезе извън вратата. Първоначално реферът отсъди корнер, но бе извикан да прегледа ситуацията с ВАР. След като видя положението главният съдия не се поколеба да посочи бялата точка. С изпълнението се нагърби Мохамед Салах, който обаче заложи на силата и дори не уцели вратата.

След пропусната дузпа футболистите на Ливърпул успяха да упражнят стихиен натиск, но действията им в предни позиции бяха доста разпилени и опасни удари към вратата на домакините почти липсваха. От своя страна футболистите на Гари О’Нийл предпочитаха да залагат на опасни контраатаки, като на два пъти „черешките” стигнаха до отлични положения, но гол така и не падна.

В продължението на срещата Коди Гакпо стреля много опасно по диагонала, но топката премина над вратата.

С успеха си днес тимът на Борнемут се измъкна от зоната на изпадащите и вече има актив от 24 пункта. Ливърпул остава пети, но може да бъде изместен от тази позиция в зависимост от останалите резултати в кръга.  

FT БОРНЕМУТ – ЛИВЪРПУЛ 1:0

1:0 Билинг 28'

Стадион: „Вайталити”, Борнемут

Рефер: Джон Бруукс

Борнемут: Нето, Смит, Стивънс, Сенеси, Кели, Ротуел, Лерма, Билинг, Оутара, Соланке, Антъни

Мениджър: Гари О’Нийл

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Фабиньо, Байчетич, Елиът, Салах, Нунес, Гакпо

Мениджър: Юрген Клоп