Отборът на Ливърпул изигра сетния си слаб мач от началото на сезона във Висшата лига, но в крайна сметка взе успеха в петия кръг на Висшата лига. След „шумната“ победа с 9:0 на „Анфийлд“ над Борнемут „червените“ съумяха някак да победят с късна драма с 2:1 срещу амбицирания Нюкасъл Юнайтед в мач от междинния кръг в Премиър лийг.

Домакините трябваше дори да изравняват резултата в своя дом, след като Александър Исак вкара дебютния си гол с екипа на „джордитата“ в 38-ата минута, за да може Роберто Фирмино да изравни след малко повече час игра. Фабио Карвальо пък оформи обрата с попадение в 97-ата минута в поредната късна драма на „Анфийлд“.

За пореден път досега през петте мача Ливърпул игра доста под очакваното ниво, което и логично води до негативните резултати в досегашния ход от кампанията, но този път взе трите точки. Ливърпул заема петото място след тази победа с осем точки, докато Нюкасъл остана на 11-ата позиция с шест пункта.

За хората на Юрген Клоп предстои градско дерби срещу Евертън идната събота, докато Нюкасъл на Еди Хау ще приеме Кристъл Палас.

Gulliver/GettyImages
52 снимки

Мачът в Мърсисайд започна двуостро, като и двата отбора опитваха скоростни нападения, а "свраките" нормално разчитаха на бързи контраатаки, след като крадяха топката пред своята врата от съперника. В 10-ата минута новата милионна покупка на Нюкасъл - Александър Исак, отправи силен удар, ала неточен.

В 17-ата пък Райън Фрейзър опита мощен удар след нова, добра атака от "джордитата", но ударът на халфа беше доста над напречната греда на Алисон. Динамиката в двубоя продължи, а в 20-ата Джамал Ласелс се подхлъзна в лош момент, но пасът на Диас към Фирмино беше спряна от Таргет.

След 29 игра пък Киърън Трипиър имаше добра възможност да обстрелва домакинската врата от свободен удар и избра да стреля право във вратарския ъгъл на Алисон, което беше "лесна работа" за браизлския страж на "червените". В 34-ата Алисон видя с пас вдясно Харви Елиът. Той разигра с двама свои съотборници, след което подаде към Фирмино. Бразилецът изведе магически Луис Диас, който финтира встрани Поуп, но "затвори" ъгъла си за удар и топката отиде аут.

БГНЕС
33 снимки

В 38-ата 60-милионната покупка на Нюкасъл - Александър Исак, се разписа за първи път в Англия. Трент Александър-Арнолд даде грешен диагонал, а Алмирон бе намерен вдясно и бе "бит" от Ван Дайк. Нюкасъл разигра чрез Шон Лонгстаф, който пусна прелестен пас за Исак, а шведът с мощен удар матира "червените" - 1:0 за гостите.

До края на частта Ливърпул опита някакъв натиск, който по-скоро беше хаотичен и обрисуваше играта на отбора след старта на сезона. Втората част започна с шанс за "свраките", и то какъв. Александър Исак вкара топката в мрежата на Ливърпул, след като финтира Трент Александър-Арнолд и Джо Гомес, но беше в положение на засада. 

След точно час игра Ливърпул създаде първата си добра атака, която доведе и до първия точен удар в срещата за домакините. Харви Елиът се озова на изгодна стрелкова позиция, но Ник Поуп легна бързо и спаси удара на младия халф. Секунди след това Роберто Фирмино вкара своя гол №101 за Ливърпул. Елиът даде пас в дълбочина за Мо Салах, който подаде по земя за Роберто Фирмино. Бразилецът с десния крак прати топката в долния ляв ъгъл на Поуп, като стражът този път нямаше как да се справи.

След изравнителното попадение Ливърпул започна да владее много сериозно кълбото, докато Нюкасъл очевидно се поизмори, което прибра достатъчно дълбоко момчетата на Еди Хау. Макар контрола, то домакините не затрудняваха Ник Поуп четвърт час преди да свърши мача. В 79-ата минута мощен удар на Диас беше париран от Поуп.

Секунди по-късно Шон Лонгстаф допусна груба грешка, а Салах намери Луис Диас, който стреля през терена първоначално, а Поуп с една ръка спря топката. В 83-ата минута шут на Фабиньо прелетя над напречната греда на вратата на "джордитата". Две след това отново бразилският дефанзивен полузащитник се озова на стрелкова позиция, но опитът му пак отиде далеч встрани.

В самия край на срещата, за пореден път магията на "Анфийлд" оказа своя фактор, след като домакините изтръгнаха трите точки, макар игрово да не ги заслужаваха. След корнер се получиха няколко рикошета в наказателното поле пред Поуп, като дори Салах игра с глава, за да комбинира с резервата Фабио Карвальо. Португалецът отправи мощен удар отблизо с десния крак и запрати топката в горната греда, след което тя влетя в гостуващата врата - 2:1.


FT / ЛИВЪРПУЛ - НЮКАСЪЛ 2:1

0:1 Александър Исак (38)

1:1 Роберто Фирмино (61)

2:1 Фабио Карвальо (90+7)

Стадион: "Анфийлд" (Ливърпул)

Стартови състави:

Ливърпул: Алисон - Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън - Фабиньо, Хендерсън, Елиът - Диас, Салах, Фирмино

Мениджър: Юрген Клоп

Нюкасъл: Поуп - Трипиър, Бърн, Таргет, Лонгстаф, Уилок, Жоелинтон, Алмирон, Фрейзър, Исак

Мениджър Еди Хау