Отборът на Ливърпул стигна до успеха с 3:0 в петия кръг срещу Кристъл Палас при домакинството си на „Анфийлд”. През първата част Садио Мане откри резултата, отбелязвайки в девети пореден мач срещу „орлите”, а в 79-ата Мохамед Салах удвои пред легендарната трибуна „Коп”. В последната минута от редовното време Наби Кейта оформи класиката в полза на домакините с чудесно попадение във вратата на Висенте Гуаита.

Успехът прати „червените” временно на върха в елита на Англия, като тимът на Юрген Клоп има 13 точки от пет изиграни мача, а на три зад тях са Манчестър Юнайтед, Евертън и Челси, но и трите отбора са с мач по-малко.

Кристъл Палас пък е в средата на класирането с пет точки.

Gulliver/GettyImages
60 снимки


Причудливо, но Кристъл Палас пръв бе близо до попадение в срещата. Конър Галахър изпрати балонна топка в наказателното поле на домакините, която прехъврли Алисон, който с една ръка я отклони в страни към гредата. Секунди по-късно и Бентеке нацели гредата на Ливърпул с глава.

В деветата минута Мане комбинира вляво за Цимикас, който даде остър пас за Диого Жота в наказателното поле на Палас. Португалецът отправи силен удар от много малък ъгъл, но той беше неточен. Чевтърт час след старта на мача капитанът на Ливърпул Джордан Хендерсън можеше да изведе тима си наперд. Той получи центриране от Мане на далечната греда и шутира от воле, но Гуаита се намеси добре и изби в корнер.

В 26-ата минута Ибу Конате се намеси много добре в ситуация "един на един" с Кристиан Бентеке, неутрализирайки опит за удар на белгиеца. Цимикас направи центриране към Мо Салах в 30-ата минута, но ударът на египтянина от въздуха бе доста слаб за Гуаита. Миг преди това Тиаго Алкантара бе в добра позиция и нанесе удар, но струпалите се бранители на "орлите" пред вратата на Палас попречиха топката да навести лондонската врата.

Пет преди края Жота направи навярно пропуска на сезона. Тиаго Алкантара отправи мощен удар с глава отблизо към вратата на Палас, но Гуаита изби. Вратарят на гостите бе легнал, а кълбото отиде в Жота, който просто трябваше да прати топката във вратата на "орлите", но ударът на португалеца от няколко метра отелтя много високо.

Две преди края на първото полувреме мърсисайдци поведоха в резултата. Цимикас центрира от ъглов удар, а Салах нанесе силен удар с глава към вратата на гостите. Гуаита изби напред, но право в Мане, който отблизо се разписа за девети пореден път във вратата на "орлите". 

В добавеното време Алисон направи спасяване след удар на Уорд. Второто полувреме започна с два далечни удара от Ливърпул, но недостатъчно добри, а Палас заигра по-уверено. След час игра принудително напусна Тиаго Алкантара, а на негово място влезе Наби Кейта. В 67-ата минута Гуаита направи двойно спасяване след удари на Кейта и Салах.

В 79-ата пък дойде вторият гол за "червените". Ван Дайк опита да атакува топка с глава след центриране от корнер, но тя продължи надясно за Мохамед Салах, който отблизо с левия крак разпечата вратата на съперника за 2:0.

В последната минута от редовното време влезлият като резерва Наби Кейта реализира феноменален гол от воле с левия крак, за да покачи още аванса на мърсисайдци - 3:0.

FT / ЛИВЪРПУЛ - КРИСТЪЛ ПАЛАС 3:0

1:0 Садио Мане (43)

2:0 Мохамед Салах (79)

3:0 Наби Кейта (89)

Ливърпул (4-3-3): Алисон, Ван Дайк, Конате, Милнър, Цимикас, Фабиньо, Алкантара, Хендерсън, Мане, Салах, Жота

Кристъл Палас (4-3-3): Гуаита, Уорд, Мичъл, Гехи, Андерсен, Куяте, МакАртър, Галахър, Аю, Заха, Бентеке