Отборът на Ливърпул постигна инфарктна победа срещу градския съперник Евертън, надвивайки го с 1:0 с гол в 96-ата минута на Дивок Ориги. Срещата се развиваше към реми – 0:0, ала абсурдна проява на Джордан Пикфорд позволи на белгийския нападател на Ливърпул да отбележи с глава отблизо. Попадението е легендарно за "червените", тъй като това е петият гол за Ливърпул срещу Евертън, който пада в "синята" врата след 90-тата минута на дуелите помежду им в историята на Висшата лига на Англия.

Дербито на Мърсисайд бе повече от вълнуващо, като въпреки двете нули, които се запазиха до сетния миг, то положенията пред двете врати бяха почти две дузини. Скандално решение на съдията Крис Кавана в заключителните минути на срещата пък попречи на „червените” да излязат напред в резултата, след като Даниел Стъридж отправи свиреп удар, който спря в „блокадата” на Бернард. Въпреки това реферът прецени, че наказателен удар няма.

По този начин Ливърпул остава втори и все още е непобеден в Англия с 36 точки. Манчестър Сити е лидер с точка повече, а Евертън е шести с 22 точки.


Ливърпул - Евертън 1:0

1:0 Дивок Ориги (90+6')

Мениджърът на „червените” Юрген Клоп прави три промени за разлика от загубата в Париж срещу Пари Сен Жермен за ШЛ с 1:2. Трент Александър-Арнолд, Фабиньо и Джердан Шакири заменят от първата минута Деян Ловрен, наказания Джордан Хендерсън и Джеймс Милнър. Първите двама не са дори в групата, докато Милнър може да се появи от пейката. Капитан за „червените” е Върджил ван Дайк. Триото в предни позиции е обичайното – Фирмино, Мане и Салах.    

Наставникът на гостите Марко Силва пък не прави никакви промени в състава на „карамелите” от изминалата победа срещу Кардиф, дори резервите са същите за „карамелите”.     


Ливърпул стартира много по-агресивно в градското дерби, а още във втората минута Ван Дайк опита дълго подаване за Садио Мане, но сенегалецът не овладя топката зад гърба на Майкъл Кийн.

Две по-късно обаче Евертън пропусна златен шанс да поведе на „Анфийлд”. Гостите имаха свободен удар, който бе изпълнен от Люка Дин. Крайният защитник достави топката за Йери Мина, който бе в много тънка засада, която тя не бе маркирана. Въпреки това колумбиецът нанесе добър удар, който премина на милиметри встрани от десния стълб на Алисон.

В седмата минута Мане открадна топката в половината на Евертън от Идриса Гана-Гей. Острието на „червените” подаде надясно към Александър-Арнолд, а крайният защитник на „червените” потърси мигновено Мохамед Салах. Отнякъде обаче се яви Майкъл Кийн, който с  брилянтна намеса прати топката в ъглов удар и опасността приключи.

В 10-тата Ливърпул открадна топката от Шакири, а той пусна към Мане. „Десетката” на Ливърпул видя зад защитата на Евертън Мохамед Салах, а Дин не успя да изчисти. Също неубедителен бе и Салах, който не нанесе удар посока вратата на Джордан Пикфорд.

Две по-късно Андре Гомеш сбърка при изнасянето в своята половина, а Робъртсън отне. Шотландецът веднага подаде към Салах, а египтянинът веднага пусна за Мане. Той бе останал фронтално сам срещу Пикфорд, но ударът му бе ужасно неточен и топката отлетя високо в трибуните. Секунди по-късно отново Мане можеше да поведе „червените” напред, но Кийн се намеси добре и изби в корнер.

В 18-ата минута пък Фирмино имаше възможност да затрудни английския страж на Евертън, но ударът му премина край левия страничен стълб.

Две по-късно Ливърпул някак оцеля. Бернард нахлу в наказателното поле на домакините отляво и видя на делечната греда Тио Уолкот. Той върна към малкия пеналт за Андре Гомеш. Португалецът стреля от четири метра с глава, но невероятна намеса на Алисон предотврати „син” гол. Топката обаче продължи хода си към вратата, където вездесъща намеса на Джо Гомес направи така, че нулите на „Анфийлд” да се запазят.

Последва игрово затишие, като двата отбора понамалиха темпото. В 29-ата Роберто Фирмино си освободи пространство в средата на терена и отправи удар, който бе уверено уловен от Джордан Пикфорд.

Ливърпул влиза в 232-ото мърсисайдско дерби в серия от 17 поредни мача без загуба в градското дерби на своя стадион. Това е най-дългата серия в историята на съперничеството. Любопитен статистически факт е, че това е стотният сблъсък между двата тима на елитно ниво, като Ливърпул е регистрирал 43 успеха срещу 23 победи за „сините”.

До края на полувремето двата отбора заиграха по-кротко, като единоборствата надделяваха. Двата отбора се прибраха на почивка при нулево равенство, като със сигурност съжаляват, че не водеха в резултата след края на първата част.

Ливърпул стартира по-уверен втората част, а в 52-ата минута Садио Мане пропиля пореден страхотен шанс за „червените”. Фирмино видя пробиващия вляво Мане, който си пое топката прекрасно, ала ударът му с левия крак беше покъртителен за стандартите, които е наложил сенегалецът с играта си. Седем по-късно отново мерникът на Мане му изневери. Този път опитът на „десетката” бе зад дъгата на наказателното поле, а топката прелетя встрани от десния страничен стълб на Евертън. В 67-ата Бернард можеше да уцели вратата на Ливърпул, за да затрудни Алисон, но ударът на бразилеца бе неточен и в аут.

Секунди по-късно отборът на Юрген Клоп пропиля още една възможност да поведе в резултата. Шакири разтегли наляво за Андрю Робъртсън, който без да се чуди веднага центрира пред вратаря Пикфорд. Майкъл Кийн бе покрил добре Фирмино, който се размина, а зад него Мане пропусна да засече на празна врата.

В 73-ата минута Салах влезе в единоборство с хала на Евертън Андре Гомеш. Португалецът бе протегнал ръката си, удряйки египтянина, ала съдията - Крис Кавана, прецени, че съприкосновението не е било достатъчно, за да се отсъди наказателен удар за домакините. 

Юрген Клоп замени Роберто Фирмино, пускайки Дивок Ориги в 84-ата минута. Белгийският нападател се включи много добре за "червените" и имаше шанс да открие резултата още в 88-ата минута. Трент Александър-Арнолд центрира от ъглов удар, а топката се озова пред вратата на Евертън, където бе Ориги. Той можеше необезпокоявано да отбележи, ала сложи крака си така, че кълбото се спря в напречната греда на Евертън. Това сякаш бе последният епизод в Дербито на Мърсисайд, ала не така смятаха Дивок Ориги и... Джордан Пикфорд. 

В шестата минута на добавеното време от съдията, Ливърпул предпочете да организира атака с дълбоко центриране от своята половина. Александър-Арнолд вдигна, а защитата на Евертън изчисти напред. Там бе Върджил ван Дайк, който опита да стреля от 20 метра, а ударът му бе параболичен и по всичко изглеждаше, че ще излезе в аут. Въпреки това Пикфорд реши да направи нещо с топката, което остава неразбрано за милионната аудитория, тъй като нито изби назад с ръка в ъглов удар, нито да я улови, нито да я избие напред. Топката се удари два пъти в напречната греда след "намесата" на националния вратар на Англия и някак падна току пред голлинията. Там дебнеше Дивок Ориги, който с глава прати "червената" част на Ливърпул в неистов екстаз. След попадението мениджърът на домакините Юрген Клоп "пощуря" от кеф и нахлу на терена, радвайки се заедно с вратаря на тима Алисон Бекер. 

64 снимки

Мачът можехте да гледате на живо по DIEMA SPORT 2, както и онлайн на PLAY DIEMA XTRA и в сайта GONG.BG.

Ливърпул (4-3-3): Алисон – Александър-Арнолд, Джо Гомес, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън – Фабиньо, Вайналдум, Джердан Шакири (71' - Наби Кейта) – Роберто Фирмино (84' - Дивок Ориги), Садио Мане, Мохамед Салах (75' - Даниел Стъридж)

Евертън  (4-2-3-1): Джордан Пикфорд – Шеймъс Коулман, Майкъл Кийн, Йери Мина, Люка Дин – Андре Гомеш, Гана Гей – Гилфи Сигурдсон (90+1' Курт Зума), Тео Уолкот (63' - Адемола Луукман), Бернард (89' - Доминик Калвърт-Люин) - Ричарлисон