Отборът на Ливърпул направи старахтен обрат и победи Тотнъм с 2:1 в двубой от 10-тия кръг на Висшата лига. Хари Кейн откри резултата още в първата минута на срещата, но Джордан Хендерсън изравни в 52-ата минута. Мохамед Салах донесе пълния обрат за домакините в 75-ата минута след точно изпълнена дузпа. Като цяло тимът на Юрген Клоп беше по-добрият отбор през целия двубой и играчите отправиха 13 точни изстрела, но само брилянтните намеси на вратаря Пауло Газанига предотвратиха още попадения. Тотнъм пък можеше да поведе с 2:0 в началото на втората част, но Сон удари греда. "Шпорите" игареха предмно на контраатаки и чак след като допуснаха обрат се втурнаха в предни позиции.

GettyImages/Gulliver
100 снимки

С днешния успех тимът на „мърсисайдци“ изравни рекорда за най-много точки, спечелени след първите 10 кръга във Висшата лига– 28. Досега това са правели Челси през 2005/06 и на два пъти Манчестър Сити през 2011/12 и 2017/18. Освен това „червените“ записаха и клубен рекорд от 11 поредни победи у дома и общо 44 поредни мача без загуба на „Анфийлд“. Така Ливърпул си върна аванса от шест точки пред преследвача си Манчестър Сити и вече има актив 28 пункта.

Още преди да са изтекли и 60 секунди от срещата гостите вече водеха в резултата. Хюн-Мин Сон открадна топката от капитанът на „червените“ Джордан Хендерсън и южнокореецът проби на скорост и отправи изстрел от двайсетина метра. Топката се отклони в Деян Ловрен, след което се удари в напречната гредата. След това последва рикошет и топката стигна до Хари Кейн, койтоне сбърка отблизо на празна врата.

В 14-ата минута Андрю Робъртсън и Садио Мане комбинираха добре отляво. Шотландецът навлезе в наказателното поле и опита опасно центриране по земя, но Пауло Газанига улови топката. Секунди по-късно много малко не достигна на Мохамед Салах да засече с глава ново центриране на Робъртсън.

В 21-ата минута Мохамед Салах стреля извън наказателното поле, но право във вратаря Газанига. 

Четири минути по-късно гостите можеха да удвоят преднината си. След едно центриране токата стигна до Кристиан Ериксен, който стреля диагонално към вратата, а Кейн беше близо да засече изстрела, но топката излезе в аут. Оттук започнаха силните минути за "червените".

В 27-ата минута Мохамед Салах проби в наказателното поле и отправи удар, който обаче беше париран от Газанига. Веднага след това отново аржентинският страж изби в ъглов удар опитът на Роберто Фирмино за добавка.

Две минути след това Върджил ван Дайк засече с глава около точката за дузпа центриране на Трент Алекснадър-Арнолд от свободен удар, но топката премина над вратата.

Ливърпул продължи да натиска и да търси изравняването и последва много мощен шут на Александър-Арнолд от около 25 метра, но отново Газанига беше спасителят за Тотнъм.

Веднага след това, в 31-вата минута, Садио Мане беше изпуснат в наказателното поле, но не успя да уцели вратата с глава и прати топката в аут.

В 36-ата минута Муса Сисоко получи първия жълт картон в мача. Минута след това и Дани Роуз бе официално предупреден.

Три минути по-късно Ван Дайк беше ударен с лакът при едно центриране от свободен удар. Топката стигна до далечната греда, където Деян Ловрен я отклони, след което Давинсон Санчес я насочи към собствената си врата, но отново Газанига спаси.

В 47-ата минута отново Газанига трябваше да се намесва след удар на Фирмино с глава след центриране на Робъртсън.

След това аржентинският страж изрита силно топката напред, която стигна до Сон, който преодоля Алисон и стреля от малък ъгъл, но топката срещната за втори път напречната греда.

В 52-рата минута домакините успяха да изравнят. Фабиньо центрира, а топката се отклони от Дани Роуз и стигна до Джордан Хендерсън на далечната греда, където капитанът я насочи към далечния ъгъл за 1:1.

Маурисио Почетино реши първи да предпиреме промяна и пусна в игра Танги Ндомбеле на мястото на Хари Уинкс в 63-ата минута. До 65-ата минута Ливърпул бе отправил 12 точни удара в двубоя.

В 74-та минута Ливърпул получи дузпа. Мане стигна до едно подаване на Александър-Арнолд. Серж Орие първоначално му отне топката, но след това сенегалецът се изправи и пребори за нея, а бранителят изрита отзад нападателя. Главният съдия Антън Тейлър не се поколеба и отсъди наказателния удар. Салах се нагърби с изпълнението и изпълни точно, а вратаря Газанига не помръдна.

На терена за Ливърпул се появха още Джеймс Милнър и Джо Гомес на местата на Джорджиньо Вайналдум и Мохамед Салах. За Тотнъм в игра влезе Лукас Моура, който замени Серж Орие.

В следващите минути Тотнъм се хвърлиха в атаки, за да търсят изравняването. В 89-ата минута Дани Роуз проби отляво, премина покрай Джо Гомес и стреля, но над вратата. След това се появи и Джовани Льо Селсо на мястото на Кристиан Ериксен.

Във втората минута на добавеното време Сон имаше шанс, след като стреля от границата на наказателното поле, но Алисон спаси. В последните секунди и Тоби Алдервейрелд отпави удар с глава след центриране от корнер, но право в ръцете на Алисон.

 


ЛИВЪРПУЛ - ТОТНЪМ 2:1

0:1 Хари Кейн 1'

1:1 Джордан Хендерсън 52'

2:1 Мохамед Салах 75'

Стартови състави на двата отбора:

Ливърпул (4-3-3): 1. Алисон - 66. Трент Александър-Арнолд, 6. Деян Ловрен, 4. Върджил ван Дайк, 26. Андрю Робъртсън - 14. Джордан Хендерсън (к), 3. Фабиньо, 5. Джорджиньо Вайналдум - 11. Мохамед Салах, 9. Роберто Фирмино, 10. Садио Мане

Старши треньор: Юрген Клоп 

Тотнъм (4-2-3-1): 22. Пауло Газанига - 3. Дани Роуз, 6. Давинсон Санчес, 4. Тоби Алдервейрелд, 24. Серж Орие - 17. Муса Сисоко, 8. Хари Уинкс - 20. Деле Али, 23. Кристиан Ериксен, 7. Хюнг-Мин Сон - 10. Хари Кейн (к)

Старши треньор: Маурисио Почетино

Главен съдия: Антъни Тейлър

Стадион: "Анфийлд", Ливърпул, Англия