Манчестър Юнайтед победи Ливърпул с 4:3 в голямото дерби на четвъртфиналите в ФА Къп. Има мачове, които завинаги остават в историята на футбола. Този бе един от тях. Два велики клуба, два големи отбора, голове, обрати, емоции, картони, характери. Велик двубой, в който Манчестър Юнайтед се оказа победител в страхотен спектакъл.

Скот Мактомини откри резултата за Манчестър Ю в 10-а минута. Алексис Мак Алистър изравни за 1:1 в края на първото полувреме.

В добавеното време Салах вкара за втори път и направи резултата 2:1 за гостите. Ливърпул завърши първото полувреме с аванс в резултата.

В края на двубоя Антони изравни за 2:2. Малко преди да завършат редовните 90 минути Маркъс Рашфорд пропусна да отбележи сам срещу Келехер.

Срещата влезе в продължения, а в края на първото Харви Елиът вкара за 3:2 в полза на Ливърпул. Маркъс Рашфорд изравни в 112 минута за 3:3. И когато изглеждаше, че ще се стигне до дузпи, контраатака на домакините изведе Гарначо и Диало в противниковата половина. Изстрелът на Диало бе точен и през гредата топката влетя в мрежата - 4:3!

Ето и подробностите около срещата. 

Начало на срещата. Ливърпул се опита да пресира в противниковата половина съперника си в опит да вземе ранно надмощие в срещата. Първият удар в мача бе на Аарън Уан-Бисака, който изненадващо започва мача в лявата зона на отбраната на домакините. В нея би следвало да атакува Мохамед Салах. Втори точен удар към вратата на Ливърпул. Рашфорд стреля след подаване на Гарначо. Великолепно спасяване на Келехер. Амбициозно и енергично начало за състава на Тен Хаг. 

Gulliver/GettyImages
21 снимки

Преди да са изминали 5 минути в срещата, Собослай отправи също точен удар за Ливърпул, но Онана бе застанал на точното място, за да улови. В 8-а минута Дарвин Нуньес намери Салах в наказателното поле, но изстрелът не бе точен. 

1:0! В 10-а минута Маркъс Рашфорд подаде на Гарначо, който бе изпуснат от Ендо, изстрелът му бе спасен, но първи до топката стигна Скот Мактомини, който се разписа за 1:0. Невероятно темпо в срещата и положения пред двете врати, но домакините имаха щастието да поведат в резултата. По-малко от минута след това Гарначо стреля, но ударът му бе блокиран. 

В 27-а минута Манчестър Ю имаше нова възможност. Бруно Фернандеш успя да отнеме топката в центъра на терена, Хойлунд обаче не съумя да нанесе добър завършващ удар. След половин час игра темпото се успокои. Дойде ред на още един хубав удар на Собослай, който обаче бе спасен от Онана. 

В 35-а минута Бруно Фернандеш завърши едно продължително разиграване за "червените дяволи" с удар. Веднага след това Мактомини можеше да направи 2:0, но ударът му бе блокиран. Манчестър Ю изглежда по-ефективен в мача. Атаката мина през Рашфорд, който подаде на шотландеца. 

Манчестър Ю оцеля в 37-а минута. Ендо вкара топката в мрежата, но преди това се оказа, че Салах е бил в засада. Точно той направи асистенцията за удара на полузащитника. 

В последните 5 минути на първото полувреме Манчестър Ю се прибра по-близо до своето наказателно поле, за да завършат полувремето с гол аванс.

1:1! Алексис Мак Алистър изравни резултата в 44-а минута. Ливърпул започна да доминира владението на топката. Джарел Куанса се справи чудесно при изграждането на атака. 

1:2! Салах в 45+1. В добавеното време на първата част Ливърпул отново вкара. Салах завърши атаката, а агресивната преса на "мърсисайдци" на фланга свърши работа. Дарвин Нуньес стреля, Онана спаси, но топката попадна в Салах, който не стреля по най-убедителния начин, но важното бе, че топката влезе в мрежата. 

Второто полувреме започна без промени в двата състава. Изстрел на Дарвин Нуньес бе спасен от Онана. Угурваецът успя да се справи с Рафаел Варан на фланга. Минута след това Доминик Собослай получи топката пред наказателното поле, бе непокрит, но изстрелът му бе блокиран от Варан, който се придвижи много бързо към съперника си. Началото на втората част наподобяваше и това на мача, но в този случай атаките на гостите изглеждаха по-опасни. В 53-а минута Бруно Фернандеш стигна до аутлинията, но не успя да центрира точно. Хойлунд атакуваше зоната в центъра на вратарското поле, но не стигна до подаването. Отговорът на Ливърпул бе светкавичен. Салах намери Дарвин Нуньес, но завършващият удар отиде много далеч от вратата. 

В 58-а минута Бруно Фернандеш извърши нарушение точно пред наказателното поле срещу Доминик Собослай. Полузащитникът на Манчестър Ю вече имаше един жълт картон, получен след втория гол на "мърсисайдци". Изстрелът на Мак Алистър от свободния удар мина над вратата.

Малко след час игра ново чудесно разиграване на гостите даде възможност на Дарвин Нуньес да стреля. Уругваецът се справи с Варан лесно, но заложи на силата при удара си и Онана спаси. Последва и изстрел на Салах след още една добре организирана атаката на гостите през центъра на терена. Ливърпул се възползва по прекрасен начин още веднъж от пространствата между полузащитата и защитата на Манчестър Ю.

 

Дойде време и за смените! В 71-а минута Тен Хаг направи две. В игра се появиха Хари Магуайр и Антони вместо Уан-Бисака и Хойлунд. За първи път от доста време Клоп направи късно смените си. Обичайно това се случваше около 60-а минута. В 72-а на терена влязе Харви Елиът на мястото на Собослай, а 5 минути след това Конър Брадли и Коди Гакпо също влязоха в игра вместо Салах и Робъртсън. Преди двубоят да стигне до 80-а минута Кристиан Ериксен смени Коби Мейно. 

В последните 5 минути Тен Хаг рискува. В игра се появи Амад Диало на мястото на Рафаел Варан. Това бе промяна и в тактическата формация на домакините.

2:2! Антони. Манчестър Ю изравни в 87-а минута. Рискът на Тен Хаг сработи. Пробив на Гарначо от левия фланг трябваше да завърши с удар, последва рикошет, топката попадна в Антони. Крилото на "червените дяволи" се завъртя страхотно и прати топката в ъгъла за 2:2.  

Греда! Веднага след гола Коди Гакпо изпревари Онана за едно дълго подаване, успя да овладее и стреля. Вратарят на Манчестър Ю спаси, но топката отиде в Харви Елиът, чието центриране срещна гредата. Ливърпул нямаше късмет, можеше отново да поведе. 

Огромен пропуск! Дълбоко в добавеното време Маркъс Рашфорд получи перфектно подаване зад защитата. Бе сам срещу Келехер, но изстрелът му мина покрай вратата. Това можеше да е победен гол за Манчестър Юнайтед. 

Краят на редовното време дойде при резултат 2:2.

Още в първата минута на продълженията Антони можеше да вкара отново. Ударът му към далечния ъгъл обаче не бе точен. Антъни бе изключително активен и вдъхнови Манчестър Ю за по-добър футбол. Виктор Линдельоф стреля много силно след комбинация с Гарначо, но изстрелът резтресе мрежата от външната страна. Юрген Клоп прибегна до смяна, за да освежи състава си. Манчестър Ю изглеждаше по-добре в продълженията. 

2:3! Гол на Харви Елиът. Крилото на Ливърпул стреля извън наказателното поле, топката рикошира в крак на бранител и влетя в мрежата за щастие на гостите.

3:3 Рашфорд изравни! След няколко пропуска Маркъс Рашфорд вече нямаше как да сбърка. Грешка в изнасянате но топката от Дарвин Нуньес даде възможност на Скот Мактомини да намери Рашфорд, който се разписа за 3:3. 

В 116-а минута Мактомини стигна с шпагат до подаване на Рашфорд, намери начин да стреля към вратата, но ударът му мина близо покрай гредата.

4:3! Амад Диало 120+1. Амад Диало се възползва от подаване на Гарначо и реализира за 4:3 в края на мача след контраатака на "червените дяволи". 

Заради свалянето на фланелката си Диало е изгонен с втори жълт картон. 

Победата обаче остана за Манчестър Юнайтед. "Червените дяволи" спечелиха двубой за историята. 

FT Манчестър Ю - Ливърпул 4:3

1:0 Скот Мактомини 10

1:1 Алексис Мак Алистър 44

1:2 Салах 45+2

2:2 Антони 87

2:3 Харви Елиът 105

3:3 Рашфорд 112

Стартовите състави:

Манчестър Юнайтед:

Онана - Аарън Уан-Бисака, Рафаел Варан, Виктор Линдельоф, Диого Дало - Коби Мейно, Скот Мактомини, Бруно Фернандеш - Маркъс Рашфорд, Расмус Хойлунд, Алехандро Гарначо

Ливърпул

Куивийн Келехър - Джо Гомес, Джарел Куанса, Върджил Ван Дайк, Андрю Робъртсън - Ендо, Алексис Макалистър, Доминик Собослай - Мохамед Салах, Дарвин Нуньес, Луис Диас