Отборът на Ливърпул спечели с резултат 3:1 след обрат над гостуващия на "Анфийлд" тим на Уулвърхемптън в мач от последния 38-и кръг на английската Висша лига. Педро Нето откри за гостите още в третата, но Садио Мане изравни в 24-ата минута. Мохамед Салах донесе пълния обрат в 84-ата, а Андрю Робъртсън оформи крайния резултат в 89-ата минута. Втори гол на Мане пък беше отменен в 51-ата минута.

Gulliver/GettyImages
68 снимки

Въпреки успеха, мърсисайдци остават на второ място в крайното класиране с 92 точки, с една по-малко от новия-стар шампион Манчестър Сити, който постигна сензационен обрат от 0:2 до 3:2 в домакинството си на Астън Вила, който е воден от легендата на Ливърпул Стивън Джерард.

За Ливърпул обаче все още съществува възможността да се бори поне за требъл, след като следващата събота ще играе финал срещу Реал Мадрид в най-престижния клубен турнир - Шампионската лига на "Стад дьо Франс".  


Германският наставник на домакините бе предприел няколко промени в сравнение с победата срещу Саутхамптън. На вратата бе Алисон, а в защитата по крилата действаха Трент Александър-Арнолд и Андрю Робъртсън, а в центъра бяха Ибрахима Конате и Жоел Матип. В средата на терена от първана минута стартираха Тиаго Алкантара, Наби Кейта и капитанът Джордан Хендерсън. Атака пък бе водена от Луис Диас, Садио Мане и Диого Жота. На резервната скамейка пък Върджил ван Дайк и Мохамед Салах, докато Фабиньо дори не е в групата.

Бруно Лаже пък бе направил три промени от мача срещу Норич. Жозе Са се завърна на вратата, а Раян Аит-Нури и Леандер Дендонкер също започнаха от първата минута.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Мачът започна кошмарно за домакините. Още с първата си атака, в третата минута, Ибрахима Конате не успя да отиграе с глава дълго изритана топка от вратаря Жозе Са и тя стигна до Раул Хименес, който влезе отдясно в наказателното поле, последва центриране към далечната греда, където Педро Нето бе забравен и засече отблизо за 0:1.

Ливърпул отговори с опасен удар с глава на Жоел Матип след центриране на Луис Диас в петата минута.

Пет минути по-късно Диас получи хубаво извеждащо подаване отляво в наказателното поле от дълбочина, но не успя да нанесе добър удар, а и Са се хвърли върху него. Имаше контакт между двамата, но топката вече бе далеч. Системата ВАР прегледа ситуацията за евентуална дузпа, но такава не бе отсъдена.

В 14-ата минута силен удар на Наби Кейта в наказателното поле бе блокиран в последния момент в корнер от играч на „вълците“.

Четири минути по-късно Уулвс имаха отлична възможност за втори гол. Рубен Невеш изведе Нето отляво, след което последният центрира към близката греда, където Леандер Дендонкер засече, но топката премина встрани от вратата на Алисон.

Ливърпул натисна сериозно и успя да изравни в 24-ата минута. Конате комбинира с Тиаго Алкантара в половината но гостите, а халфът изведе по брилянтен начин с пета Мане за защитата на „вълците“. Сенегалецът напредна отляво в наказателното поле и стреля покрай Са, който докосна топката, но не успя да спаси – 1:1.

В 28-ата минута Робъртсън засече топката след центриране към него отляво в наказателното поле, но над напречната греда, а удар на Тиаго от дистанция четири по-късно излезе в аут. 

В 39-ата минута обаче „вълците“ изпуснаха чудесен шанс отново да поведат в резултата на „Анфийлд“. Хуан Хи-Чан, който заменили контузилия се Педро Нето в 22-ата минута, бе изведен отдусно в половината на мърсисайдци и изпуснат от защитата. Кореецът напредна на скорост, влезе в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но Алисон успя да докосне съвсем леко топката, но достатъчно, за да я изкара в корнер. В същото време феновете на стадиона избухнаха, тъй като стана ясно, че Астън Вила е повел на Манчестър Сити.

На почивката бха извършени по една принудителна промяна и в двата състава. Джеймс Милнър замени контузилия се в края на първата част Тиаго, докато резервният страж на Уулвс Джон Руди трябваше да смени Жозе Са, който също поручи травма. 

Шест минути след началото на втората част „червените“ пратиха топката във вратата на гостите за втори път. Джеймс Милнър комбинира с Жота, който пък изведе Мане срещу вратаря Джон Руди, който беше прехвърлен, но впоследствие беше вдигнат флаг за засада, както наистина имаше. Системата ВАР потвърди това решение.

В 58-ата минута в игра се появи голямата звезда на домакините Мохамед Салах, който смени Диого Жота.

В 64-ата минута Трент Александър-Арнолд отправи мощен удар от над 30 метра, но Руди успя да избие. Четири по-късно Тоти Гомес сгреши и позволи на Салах да се откъсне, но в последния момент, когато египтянинът щеше да отправи удар, Уили Боли се хвърли на шпагат и изби.

Двадесет минути преди края на редовното време „вълците“ организираха опасна контраатака, но Рубен Невеш сбърка с финалния пас. Три минути по-късно Хий-Чан можеше да изненада отново домакините, но Алисон спаси.

Ливърпул обаче стигна до пълния обрат в 84-ата минута. Александър-Арнолд центрира от корнер в наказателното поле, където Матип нанесе мощен удар с глава, но пред голлинията топката беше блокирана. Тя обаче се върна в защитника, който с глава я открони към Салах, а египтянинът от малък ъгъл я прати във вратата на Руди - 1:2.

Минута преди края на редовното време „червените“ вкараха и трети гол. Андрю Робъртсън проби отляво и комбинира с Роберто Фирмино, който му я върна, а шотландецът я прати във вратата за крайното 3:1.

В крайна сметка Ливърпул остава на втората позиция с 92 точки, с една по-малко от новия-стар шампион Манчестър Сити.


FT | ЛИВЪРПУЛ – УУЛВЪРХЕМПТЪН  3:1

0:1 Педро Нето 3'

1:1 Садио Мане 24'

2:1 Мохамед Салах 84'

3:1 Андрю Робъртсън 89'

Отменен гол: Садио Мане (Ливърпул) 51'

Висша лига, 38-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3)1. Алисон - 66. Трент Александър-Арнолд, 32. Жоел Матип, 5. Ибрахима Конате, 26. Андрю Робъртсън - 8. Наби Кейта, 14. Джордан Хендерсън (к), 6. Тиаго Алкантара - 20. Диого Жота, 10. Садио Мане, 23. Луис Диас

Мениджър: Юрген Клоп

УУЛВЪРХЕМПТЪН (3-5-2)1. Жозе Са - 24. Тоти Гомес, 16. Конър Коуди (к), 15. Уили Боли - 3. Раян Айт Нури, 28. Жоао Моутиньо, 8. Рубен Невеш, 32. Леандер Дендонкер, 19. Джони Ото Кастро - 9. Раул Хименес, 7. Педро Нето 

Мениджър: Бруно Лаже


Главен съдия: Антъни Тейлър, Англия

Стадион: „Анфийлд“, Ливърпул, Англия