Отборът на Ливърпул отново напомни за себе си, записвайки една от най-драматичните си победи във Висшата лига, която запази надеждите на „червените” за класиране в Шампионската лига живи!

Футболистите на Юрген Клоп стигнаха до изключително трудна победа над вече изпадналия Уест Бромич Албиън с 2:1 на „Дъ Хоутърнс”, а победният гол дойде в 5-ата минута от добавеното време и бе дело на вратаря на мърсисайдци Алисон Бекер, който се бе включил в наказателното поле, за да играе след центриране от корнер. Центрирането на Трент Александър Арнолд попадна точно на главата на бразилеца, който майсторски насочи топката в далечния ъгъл на вратата, за да донесе така бленуваната победа на гостите.

Другите два гола в мача паднаха през първата част, като първо домакините поразиха целта чрез Хал Робсън Кану, а малко по-късно Мохамед Салах заби своя 31-гол за сезона, за да доведе нещата до 1:1. Въпреки огромното превъзходство и сериозния брой удари на Ливърпул през втората част, гол така и не падна до 95-ата минута, когато Алисон взе нещата в свои ръце и реши изхода на срещата.

Така Ливърпул се доближи само на точка до четвъртия във временното подреждане тим на Челси и на три от третия Лестър. До края на надпреварата в Англия остават два кръга, като „червените” имат мачове срещу Бърнли и Кристъл Палас у дома.

 

Gulliver/GettyImages
76 снимки

Двубоят на „Дъ Хоутърнс” не започна по най-добрия начин за тима на Юрген Клоп. Футболистите на мърсисайдци действаха доста припряно и допускаха елементарни грешки, като при една от тях в 12-ата минута дойде и първата опасност в мача, която бе на сметката на домакините. Сами Аджаи бе изведен зад отбраната на Ливърпул, но ударът му не се получи. В ситуацията останаха съмнения и за засада, която обаче в крайна сметка не бе отсъдена.

Само три минути по-късно обаче, „дроздовете” излязоха напред в резултата. След грешка в центъра на терена и закъснели действия в отбрана на Нат Филипс и Анри Робъртсън, Хал Робсън Кану бе изведен очи в очи с Алисон Бекер и не сгреши.

Ливърпул веднага увеличи оборотите и успя да упражни териториален натиск. След отлична комбинация между Фабиньо и Тиаго отдясно, испанецът намери на чиста позиция Садио Мане в наказателното поле, но нападателят на „червените” не успя да намери целта, пращайки топката на сантиметри покрай левия страничен стълб.

Последва нов много добър шанс за Ливърпул, който този път бе пропилян от Мохамед Салах. Александър Арнолд намери египетския национал с дълго подаване, но от неудобна позиция, Салах не успя да отправи силен удар с левия крак.

Все пак натискът на гостите даде резултат в 33-ата минута, когато вездесъщият Мохамед Салах отново порази целта. Голмайсторът на мърсисайдци отново поведе своя тим напред към обрата с прекрасно попадение. Египетският национал се разписа след удар от границата на наказателното поле и асистенция на Садио Мане.

През второто полувреме двубоят се отвори и положенията пред двете врати започнаха да се редят едно след друго, като повечето от тях бяха пред вратата на домакините. Само три минути след подновяването на играта Ливърпул реализира чрез Садио Мане, но голът бе правилно отменен заради засада.

В 70-ата минута домакините също реализираха след центриране от корнер и удар на Бартли, но попадението също бе отменено заради засада. Ситуацията този път бе преразгледана с помощта на VAR.

С напредване на времето Ливърпул затягаше все повече и повече обръча пред наказателното поле на домакините, но ударите на гостите така и не попадаха в целта. Вратарят на „дроздовете” Джонстън също имаше три ключови намеси, с които успя да запази вратата си суха.

Стражът на УБА обаче нямаше какво да направи дълбоко в допълнителното време, когато неговият колега от Ливърпул Алисон Бекер направи нещо невиждано до този момент в историята на червените. Бразилецът се включи в наказателното поле при последния корнер в двубоя и с глава успя да реализира за 2:1. Алисон се превърна в единствения вратар в цялата история на клуба, който успява да се разпише за клуба от „Анфийлд”. Бразилецът също е първият вратар във Висшата лига, който бележи с глава.

FT УБА – ЛИВЪРПУЛ 1:2 • Класиране

1:0 Робсън-Кану 15', 1:1 Салах 33', 1:2 Алисон 90+5'

Стадион: „Дъ Хоутърнс”

Рефер: Майк Дийн

УБА: Джонстън, Фурлонг, Робсън Кану, Бартли, Аджаи, Филипс, Диангана, Перейра, Таунзънд, Галахър, Йокушлу

Мениджър: Сам Алърдайс

Ливърпул: Алисон, Трент-Александър, Рийс Уилямс, Филипс, Робъртсън, Фабиньо, Тиаго, Джоунс, Мане, Салах, Фирмино

Мениджър: Юрген Клоп