Новият полузащитник на английския гранд Ливърпул Наби Кейта няма леко детство. Израства в Гвинея, в бедно семейство той дори не може да си позволи обувки, с които да играе. Кейта има само една мечта – да играе футбол професионално.

По думи на майка му, Наби започва да рита всичко, което било на земята, без значение какво е дали се движи, или не, той тръгва да го рита.

Мотивацията му да стане професионален футболист е очевидна още от малък. Кейта играе на улицата, често трябва да избягва коли и мотори, а понякога е и удрян от тях, но нищо не може да го откаже от мечтата му.

Мечтата му е допълнително подхранвана и от баща му, който е „див“ фен на Ливърпул. Баща му често говори за финала на Шампионската лига през 2005 година в Истанбул, който мърсисайдци печелят по запомнящ се начин.

Наби Кейта с екипа на Ливърпул

източник: Gulliver/GettyImages

Благодарение на скаути в Африка, Кейта се решава да напусне дома си, където осъзнава, че е невъзможно да сбъдне мечтата си и идва в Европа. На стария континент Наби се среща с друго предизвикателство, езиковата бариера. Това оказва голямо влияние върху неговата амбиция.

Допълнително затруднение за него е, че той не минава през никаква футболна академия и няма абсолютно никаква тактическа грамотност. Той не знае какво се иска от него по време на пробите, а само взима топката и прави каквото инстинктите му подсказват. А именно да бележи голове.

След няколко не успешни проби, Кейта е на път да подпише с малкия отбор от Льо Ман, но клубът фалира точно преди той да парафира. Тогава обаче гвинеецът получава неочакван шанс от клуба от южна Франция – ФК Истър. За около година Наби се налага и преминава в австрийския Ред Бул Залцбург. Там той се запознава със Садио Мане, който му помага с езиковата бариера и доста тактически схеми.

Двама сега отново са съотборници в състава на Ливърпул.