Ливърпул записа втора победа във Висшата лига, надделявайки над Саутхемптън като гост. „Червените”, които в този мач играха в новите си черни екипи, се наложиха с 2:1, но в края на срещата на „Сейнт Мерис” трепериха, след като седем минути пред до края допуснаха нелеп гол. Гостите поведоха в резултата след попадения на Садио Мане и Роберто Фирмино, а почетния гол за „светците” бе дело на бившия нападател на „мърсисайдци” Дани Ингс, след фрапантна грешка на Адриан.

Голямата въпросителна за Юрген Клоп бе вратарският пост, където германският специалист не може да разчита на титулярния си страж Алисон Бекер, който се контузи в първия кръг от шампионата. Резервата Адриан пък получи нелепа травма след празненствата след спечелената Суперкупа на Европа и бе под въпрос за днес. В крайна сметка испанецът успя да се възстанови навреме и застана под рамката.

В същото време Клоп реши да направи няколко промени в халфовата линия на тима си, като остави на пейката Фабиньо и капитанът Джордан Хендерсън, за сметка на Джеймс Милнър и Алекс-Окслейд Чембърлейн.

От своя страна домакините трябваше да измият срама след изненадващата загуба в първия кръг от сезона, когато загубиха с 0:3 от Бърнли.

Двубоят на „Сейнт Мерис” започна с няколко добри атаки на гостите от Ливърпул, които обаче не бяха материализирани. Постепенно домакините на свой ред създадоха опасности пред Адриан, като в рамките на една минута испанецът трябваше да се намесва решително. Първо той се поддаде на напрежението и бе на косъм да сгреши, след като Ван Дайк му върна топката в наказателното поле. В следващата атака обаче Адриан действа авторитетно и излезе предвидливо, за да пресече пас към Че Адамс. В 18-ата минута отново Адамс имаше добър шанс след центриране от корнер, но изстрелът му излезе в аут.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

В 21-ата минута дойде и най-чистата ситуация и тя отново бе пред вратата на Ливърпул. След подаване от ъглов удар Йошида бе оставен непокрит и стреля с глава от няколко метра, но този път вратарят на „червените” показа отличен рефлекс и спаси.

В следващите няколко атаки домакините успяха отново да внесат напрежение в наказателното поле на мърсисайдци, но без фатални последствия за гостите. Определено финалът за Суперкупата на Европа и изиграните 120 минути срещу Челси си проличаха в дадени моменти от срещата. Гостите трудно организираха скоростни атаки по крилата и трудно изненадваха отбраната на своя противник по фланговете.

Няколко минути преди почивката отново Че Адамс излезе на стрелкова позиция след дълго подаване, но ударът му с глава мина над напречната греда.

Ливърпул обаче дочака своя момент в продължението на първото полувреме, а Садио Мане реализира поредния си гол, с който даде преднина на своите. След атака по лявото крило, топката попадна в Джеймс Милнър, който асистира на Мане на няколко метра от него. Сенегалецът пое топката, финтира бранител на Саутхемптън и нагласи коженото кълбо на десния си крак, с лед това с кинжален удар прати топката в горния ляв ъгъл на вратата.

Втората част започна с натиск на Ливърпул, който доведе до няколко корнера и опасен пряк свободен удар пред вратата на „светците”. В крайна сметка домакините оцеляха в първите минути, въпреки че Саутхемптън владееше топката в едва 13% от времето.

В 55-ата минута, след поредния корнер пред вратата на домакините, Джеймс Милнър стреля силно, топката облиза крака на Матип и излезе в корнер. В следващата атака Салах излезе абсолютно сам срещу вратаря, но не успя да го преодолее.

Десет минути по-късно Ливърпул направи уникален пропуск чрез Роберто Фирмино. След контраатака по лявото крило, Мане изведе отлично бразилеца, който просто подложи крака си, но вместо в мрежата, прати топката покрай вратата.

В ответната атака от страна на домакините, резервата Дани Ингс бе много близо до изравняване на резултата, след като преодоля Джеймс Милнър и стреля с левия крак, но на сантиметри от напречната греда.

Вторият гол в мача дойде след изключителна грешка в отбрана за Саутхемптън. След изпълнение на тъч дълбоко в своята половина, Ян Беднарек загуби концентрация и подари топката на Садио Мане. Голмайсторът на гостите веднага комбинира с Фирмино в наказателното поле, който пое, нагласи топката на десния си крак и я прати в мрежата за 2:0.

След отличните изяви на Адриан през първата част, испанският страж направи фатална грешка само седем минути преди края. При наглед безобидна ситуация, в която Жоел Матип върна топката към него, Адриан имаше цялото време на света, за да отиграе на сигурно топката, но вместо това я изрита право в крака на Дани Ингс, който въпреки че не очакваше такъв подарък, успя да реализира, за да запази интригата до края.

В 86-ата минута, отново Дани Ингс се озова на голова позиция, но като по чудо пропусна. След пас отдясно, нападателят не успя да засече топката от три метра и я прати в аут.

Така, макар и трудно, Ливърпул записа втора поредна победа от началото на сезона. В първия кръг мърсисайдци надделяха с 4:1 над Норич на „Анфийлд”. След изненадващата загуба с 0:3 от Бърнли, днес Саутхемптън инкасира ново поражение в елита.