Велик сезон за Ливърпул в Англия със само едно поражение приключи с второ място за мърсисайдци. Воденият от Юрген Клоп тим победи Уулвърхемптън с 2:0 в последния, 38-и кръг във Висшата лига, но това не бе достатъчно, за да изпревари шампиона Манчестър Сити. Два гола за успеха реализира Садио Мане в 17-ата и 81-ата минута.

„Гражданите” завършиха с 98 точки след като взеха трите точки при гостуването на Брайтън, а Ливърпул, който завърши без загуба като домакин, остана с 97 точки в актива си. Единствената загуба на Ливърпул през сезона бе именно от вече настоящия шампион Манчестър Сити през януари 2019-а.

Мърсисайдци не успяха да стигнат до първи трофей от 1990-а година насам. За осми път от създаването на Висшата лига през 1992 година шампионът бе определен в последния кръг.

Зрителите на стадион „Анфийлд”, а и пред телевизионните екрани се вълнуваха по време на цялата среща и от резултата на двубоя Брайтън – Манчестър Сити, който бе определящ за титлата. Мърсисайдци ликуваха при първия гол на Брайтън, но само минута след това Сити изравни, а 10 по-късно поведе и така титлата остана мираж за Ливърпул.

Драмата за Ливърпул на "Анфийлд" в снимки

Ливърпул поведе рано в двубоя, след като в 17-ата минута Садио Мане реализира за 1:0 в полза на мърсисайдци срещу Уулвърхемптън. Мане получи от Трент Александър-Арнолд в наказателното поле и прати топката в долния десен ъгъл на вратата на гостите. Мохамед Салах стреля към вратата на Уулвърхемптън в 20-ата минута, но защитник застана на пътя на топката. Четири по-късно Изстрел на Андрю Робъртсън бе спасен от вратаря Руи Патрисио.

В 36-ата минута Раул Хименес пропуна целта след удар към вратата на Ливърпул. Хименес получи от Вили Боли, но не сполучи при изстрела си. Уулвърхемптън удари греда в 44-ата минута. Мат Дохърти получи от Диого Жота и бе близо до изравнително попадение, но нацели напречната греда със страхотен шут.

Емоциите на мърсисайдци след последния съдийски сигнал

Скоро след почивката Трент Александър- Арнолд бе близо до целта с шут от свободен удар, но прати топката вдясно от вратата.

В 54-ата минута Джони Кастро получи добър пас и отправи обещаващ изстрел към вратата на Ливърпул, но защитник застана на пътя на топката. Раул Хименес получи удобен пас от Диого Жота в 60-ата минута и стреля, но над вратата на Ливърпул. Три по-късно Ливърпул имаше шанс за ново попадение. Дивок Ориги отправи обещаващ изстрел, но гол нямаше. В 69-ата минута Диого Жота получи от Мат Дохърти и стреля, но Алисон спаси вратата си. Диого Жота отново застраши вратата на Ливърпул в 73-ата минута, но Алисон отново не бе преодолян.

Садио Мане реализира за 2:0 за мърсисайдци в 81-ата минута. Това бе 22-о попадение за Мане през сезона. При паса на Трент Александър- Арнолд към Садио Мане имаше засада, но това не бе отчетено от съдията. Върджил ван Дайк стреля опасно с глава и удари греда за домакините в 83-ата минута, а резултатът остана 2:0 за Ливърпул.


ВИЖТЕ РАЗВИТИЕТО НА МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА

Начало на двубоя Ливърпул - Уулвърхемптън

4 Първи удар в очертанията на вратата на Уулвс. Дивок Ориги отправи изстрела, но му липсваше сила.

5 Жоел Матип опита да изведе Ориги в предни позиции, но той е в засада.

17 ГОЛ за Ливърпул! Садио Мане реализира за 1:0 в полза на мърсисайдци срещу Уулвърхемптън! Мане получи от Трент Александър-Арнолд в наказателното поле и прати топката в долния десен ъгъл на вратата на гостите.

Мърсисайдци стартираха уверено и притискат все повече своя съперник.

20 Мохамед Салах стреля към вратата на Уулвърхемптън, но защитник застана на пътя на топката.

Феновете на Ливърпул реагираха на попадението на Брайтън във вратата на Манчестър Сити, но скоро последва и изравнителен гол на Сити.

"Анфийлд" ликува след гола на Брайтън, но за кратко

24 Изстрел на Андрю Робъртсън към вратата на Уулвърхемптън е спасен от вратаря Руи Патрисио.

34 Нов удар към вратата на гостите. Мохамед Салах обаче бе неточен.

36 Пропуск на Раул Хименес след удар към вратата на Ливърпул. Хименес получи от Вили Боли, но не сполучи при изстрела си.

44 Греда за Уулвърхемптън! Мат Дохърти получи от Диого Жота и бе близо до изравнително попадение, но нацели напречната греда със страхотен шут.

Край на първото полувреме

Начало на второто полувреме

48 Шанс за Ливърпул. Трент Александър- Арнолд бе близо до целта с шут от свободен удар, но прати топката вдясно от вратата.

54 Джони Кастро получи добър пас и отправи обещаващ изстрел към вратата на Ливърпул, но защитник застана на пътя на топката.

60 Раул Хименес получиудобен пас от Диого Жота и стреля, но над вратата на Ливърпул.

63 Шанс за Ливъпул! Дивок Ориги отправи обещаващ изстрел, но пропусна целта.

Манчестър Сити вкара трети гол на Брайтън, което отдалечава още повече титлата от мърсисайдци, за които победата не е достатъчна.

65 Мат Дохърти пусна към Раул Хименес, който пропусна целта.

69 Шанс за Уулвърхемптън! Диого Жота получи от Мат Дохърти и стреля, но Алисон спаси вратата си.

Четвърти гол за Сити срещу Брайтън почти слага край на надеждите на мърсисайдци.

73 Диого Жота отново застраши вратата на Ливърпул, но Алисон отново не бе преодолян.

73 Мохамед Салах бе намерен от Садио Мане в добра позиция. Египтянинът стреля, но изстрелът му бе блокиран.

81 ГОЛ за Ливърпул! Садио Мане реализира за 2:0 за мърсисайдци. Това бе 22-о попадение за Мане през сезона. При паса на Трент Александър- Арнолд към Садио Мане имаше сериозни съмнения за засада, но това не бе отчетено от съдията.

83 Греда за Ливърпул! Върджил ван Дайк стреля опасно с глава и удари греда за домакините.

87 Изстрел на Мохамед Салах е спасен.

Край на мача


18 снимки

Стартовите състави

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матир, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Вайналдум, Хендерсън, Салах, Мане, Ориги

Уулвърхемптън: Руи Патрисио, Бенет, Боли, Дохърти, Коади, Джони Кастро, Моутиньо, Дендонкер, Невеш, Жота, Хименес

Ливърпул очаква в екстаз края на сезона

49 снимки

Мърсисайдци с емоционално посрещане на "Анфийлд"

Атмосферата на “Анфийлд“ преди съдбоносния финал

Ливърпул: Нищо не е решено!

Най-великото надбягване за титлата във Висшата лига

Ливърпул може да стане първият шампион, започнал 38-ия кръг втори

Кой получава шампионски медали във Висшата лига?