Отборът на Ливърпул тръгна победоносно новия сезон във Висшата лига, след като преодоля по категоричен начин с 3:0 като гост Норич Сити в мач от първия кръг в първенството. Диого Жота откри в 26-ата, а Роберто Фирмино удвои в 65-ата минута. Мохамед Салах оформи класиката и крайния резултат в 74-ата минута. Египтянинът постави и знаменит рекорд, след като стана първия футболист отбелязал попадение в първия кръг в пет поредни сезона.

Gulliver/GettyImages
90 снимки

"Червените" изиграха отличен двубой, в който не оставиха съмнения за своето превъзходство. Мърсисайдци показаха, че са готови да се борят с шампиона Манчестър Сити и останалите претенденти за титлата през тази кампания. Освен добрата игра, феновете на тима трябва да са щастливи за завърщането в игра на един от лидерите на отбора - Върджил ван Дайк, който беше титуляр и записа пълни 90 минути. 

За Норич пък предстои доста турбулентен сезон, в който ще искат да западят елитния си статут за повече от един сезон.

В следващия кръг Ливърпул приема Бърнли, докато Норич ще гостува на Ман Сити.


Срещата започна в спокойно темпо, като домакините имаха повече притежание на топката в началните минути.

Първата опасна ситуация обаче на сметката на гостите. В 10-ата минута Константинос Цимикас напредна отляво и центрира в наказателното поле, където Диого Жота бе изпреварен от Бен Гибсън. Последва корнер, който беше изпълнен от гърка, топката стигна до Наби Кейта пред наказателното поле и центрира вътре в него, където Жота стреля с глава, но Тим Крул изби над гредата.  

В 18-ата минута Мохамед Салах отправи удар от границата на наказателното поле, но не успя да затрудни достатъчно Крул, макар изстрелът да бе точен.

Две минути след това обаче Норич стигна до най-чистата ситуация от началото на двубоя. Тод Кантуел изведе по отличен начин за защитата отдясно в наказателното поле Теему Пуки, който стреля в близкия ъгъл на Алисон, който обаче изби в корнер.

В 23-ата минута Садио Мане успя да се пребори за топката отляво на нападението на гостите, след което центрира отлично към Мохамед Салах, който засече от въздуха, но ударът му премина на сантиметри от дясната греда на Крул.

Три минути след това обаче Ливърпул откри резултата. Трент Александър-Арнолд центрира от десния фланг в наказателното поле, където Мохамед Салах опита да си спре топката, но вместо това се получи подаване за Диого Жота, който веднага стреля с десния крак и прониза Крул – 0:1.

В 36-ата минута Ливърпул имаше шанс за втори гол. Жоел Матип се озова на добра позиция след поредното разбъркване след корнер пред вратата на Крул. Неговият удар обаче бе блокиран на метър пред голлинията. 

Ливърпул продължи да пресира и в началото на втората част. В 49-ата минута те бяха много близо до второ попадение. Ниско центриране на Александър-Арнолд стигна на далечната греда, където Мане стреля по земя. Крул нямаше да стигне до топката, но Макс Аарънс успя да блокира топката пред голлинията. 

В 55-ата минута Александър-Арнолд стреля директно от свободен удар пред наказателното поле, но топката профуча покрай дясната греда на домакините.

След час игра мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп направи двойна промяна в състава си. Той пусна в игра Роберто Фирмино и Фабиньо, които замениха съответно Диого Жота и Алекс Окслейд-Чембърлейн.

В 63-ата минута гостите изградиха добре своята атака, като топката премина през Салах и Мане, за да стигне до Цимикас отляво, който навлезе в наказателното поле и шутира, но Крул улови. Секунди след това Александър-Арнолд стреля от дистанция, но над вратата.

Само пет минути, след като се появи на терена, Роберто Фирмино ознаменува появата си с второ попадение за Ливърпул. Садио Мане получи топката именно от него, напредна добре към наказателното поле и пробна изстрел, който бе блокиран от Грант Ханли. Топката обаче стигна до Салах отдясно в пеналтерията и видя непокрития Фирмино, след което пусна пас за бразилеца, който удвои преднината на тима си – 0:2.

В 74-ата минута и Салах също се разписа след двете си асистнции до момента. Цмикас центрира от корнер, след което играч на Норич изчисти. Тя обаче попадна в египтянина, който с мощен удар в наказателното поле намери десния ъгъл на Крул – 0:3. По този начин Салах стана първият футболист във Висшата лига, който се разписва в първия кръг в пет поредни сезона.

Пет минути преди края на двубоя Норич беше близо до почетно попадение, но само добрите намеси на вратаря Алисон. Бразилецът направи най-малко три спасявания едно след друго. Първата ситуация беше намесата му след удара от няколко метра на Бен Гибсън, но Алисон успя да парира по страхотен начин. След това играч на домакините се опита да го прехвърли, но стражът на „червените“ успя да избие с една ръка. 

До края на двубоя Ливърпул не допусна попадение и стартира успешно новия сезон във Висшата лига.


FT | НОРИЧ СИТИ – ЛИВЪРПУЛ 0:3

0:1 Диого Жота 26'

0:2 Роберто Фирмино 65'

0:3 Мохамед Салах 74'

Стартови състави на двата отбора:

НОРИЧ СИТИ (4-3-3): 1. Тим Крул – 2. Макс Аарънс, 5. Грант Ханли (к), 4.Бен Гибсън, 30. Димитриос Янулис – 20. Пиер Леeс Мелоу, 8. Били Гилмор, 7. Лукас Руп – 17. Милот Рашица, 22. Теему Пуки, 14. Тод Кантуел​

Мениджър: Даниел Фарке

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон – 21. Контстантинос Цимикас, 4. Върджил ван Дайк, 32. Жоел Матип, 66. Трент Александър-Арнолд – 8. Наби Кейта, 7. Джеймс Милнър (к), 15. Алекс Окслейд-Чембърлейн – 10. Садио Мане, 20. Диого Жота, 11. Мохамед Салах

Мениджър: Юрген Клоп


Главен съдия: Андре Маринър, Англия

Стадион: „Кероу Роуд“, Норич, Англия