Феновете на Ливърпул бяха разкритикувани от високопоставени британски политици, след като вчера освиркаха херцога на Кеймбридж принц Уилям, както и националния химн на кралството по време на финала за ФА Къп. "Червените" спечелиха трофея след победа над Челси с дузпи, но преди началото на двубоя принц Уилям се срещна с футболистите на двата тима и бе посрещнат с освирквания от привържениците на мърсисайдци.

Gulliver/GettyImages
41 снимки

"Категорично осъждам тези, които освиркаха принц Уилям. Финалът на ФА Къп трябва да е събитие, което обединява страната. Не трябва да бъде очерняно от малцинство от фенове и тяхното напълно недопустимо поведение. Точно в тази година - платиненият юбилей на кралицата - това е ужасно", заяви говорителят на Камарата на представителите сър Линдзи Хойл.

Феновете на Ливърпул не за първи път освиркват химна на Великобритания, като тяхната неприязън датира от консервативното правителство на Маргарет Тачър през 80-те години на миналия век. В този период регион Мърсисайд регистрира сериозен икономически спад и много голяма безработица. При същото правителство се случва и трагедията на Хилсбъро, когато загиват 97 фена на Ливърпул, а впоследствие бе доказано, че полицията е прикрила свои грешки, довели до трагичния изход.