Ливърпул е получил уверения, че присъствието на Мохамед Салах в Катар по време на Световното клубно първенство през декември няма да бъде използвано за пропагандни цели. Египет преустанови дипломатическите си отношения с катарската страна през 2017-а година като част от блокадата в Близкия Изток и посещението на най-голямата спортна фигура на страната може да има дипломатически последици.

Нееднократно присъствие на Салах на събития от различен характер бяха политизирани в миналото, а той се разгневи, когато бе принуден да присъства на вечеря, чиято домакин бе чеченския лидер Рамзан Кадиров. Там той получи „почетно гражданство” по време на тренировъчния лагер на Египет преди Световното първенство в Русия.

Преди отпътуването за Световното клубно първенство през декември, Ливърпул бе уверен, че отношението към Мо Салах ще бъде същия като това към съотборниците му. 27-годишният нападател на европейския клубен шампион посещаваше Катар на няколко пъти заради приятелството си с бившия египетски национал Мохамед Орикака, който е анализатор за канала beIN Sports.

Политиката у футболът стават все по голям проблем, след като Месут Йозил бе критикуван за това, че през 2018-а година се снима с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Впоследствие халфът на Арсенал покани Ердоган за кум на сватбата му. Хенрих Мхитарян пък пропусна финала на Лига Европа през 2019-а година срещу Челси заради политическите проблеми между Азербайджан и родната му Армения.

Тазгодишното издание на Световното клубно първенство ще се проведе между 11-и и 21-и декември.