Грандиозният провал на проекта за Европейската Суперлига през 2021-а година и закупуването на Челси от Тод Бойли са в основата на решението на Fenway Sports Group да обяви Ливърпул за продажба в понеделник, твърди „ESPN“.

FSG, който притежава още бейзболния Бостън Ред Сокс и хокейния отбор Питсбърг Пенгуинс, иска да продаде техния мажоритарен дял след 12 години управление на „Анфийлд“. Клубът бе закупен от американците през октомври 2010-а година, когато инвестиционната компания придоби акциите за сумата от 300 милиона британски лири от собствениците Джордж Джилет и Том Хикс.  

Наскоро Челси бе продаден да сумата от 4,25 милиарда лири, така че очакваната сума за акциите на Ливърпул се очаква да бъде сходна на тази. За да помогнат за намирането на купувач, от FSG са наели мултинационалните инвестиционни банки и компании за финансови услуги „Goldman Sachs“ и „Morgan Stanley“, допълва „ESPN“. Според „Forbes“ Ливърпул струва около 4,45 милиарда долара или 3,89 милиарда лири.

26 снимки

Под ръководството на мениджъра Юрен Клоп „червените“ спечелиха Шампионската лига, Висшата лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Купата на лигата, Суперкупата на Англия и тази на Европа. Заедно с успехите на терена под ръководството на FSG, имаше и инвестиции на стадион „Анфийлд“, като тимът се премести и на нова тренировъчна база за 50 милиона паунда в Къркби.

„В последно време имаше няколко смени на собствеността на клубове от Висшата лига и слухове за такива. Не е изненадващо, че ние често сме питани да състоянието на собствеността на Ливърпул“, заявиха в изявление от FSG.

„При правилната оферта, която е в най-добрите интереси на клуба, Ливърпул се продава. За момента обаче ние сме изцяло отдадени на това да осигурим успех на този исторически отбор ина терена, и извън него. Но заявяваме готовност за преговори“, написаха още американците.

Guilliver/GettyImages
30 снимки

През 2021-а година FSG продаде дял от 11 процента на компанията за 750 милиона долара (655 милиона британски лири) на RedBird Capital Partners. По този начин те реинвестираха тези пари в закупуването на контролния пакет акции на хокейния Питсбърг.

В последната година имаше обаче доста критики от страна на феновете на Ливърпул, че от FSG не дават достатъчно средства за подсилването на състава на трансферния пазар, от което се оплака и самият мениджър Юрген Клоп.